loading

ZAJEDNIČKI APEL I SAVETI VOZAČIMA AGENCIJE ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA I AMSS


Agencija za bezbednost saobraćaja i AMSS apeluju na sve učesnike u saobraćaju da uvaže sledeće savete kako bi u letnjim mesecima, tokom putovanja, bili sigurni za volanom.Pre polaska na put, proverite da li imate svu obaveznu opremu u vozilu:  svetloodbojni prsluk, rezervni točak, aparat za gašenje požara, homologovan sigurnosni trougao, opremu za pružanje prve pomoći (komplet prve pomoći), klinasti podmetač, čekić za razbijanje stakla, uže ili polugu za vuču. Na putovanje uvek krećite potpuno odmorni i nemojte biti pod uticajem alkohola. Isplanirajte svoje putovanje i istražite mesta na kojima ćete moći da napravite pauzu tokom putovanja. Koristite klima uređaj tako da razlika između spoljašnje i temperature u automobilu bude oko 7 stepeni. Visoke temperature nepovoljno deluju na vozače, utiču na reflekse i dovode do pada koncentracije, stoga je preporuka vozačima da u toku vožnje što češće piju vodu i prave pauze.

 

Agencija za bezbednost saobraćaja i AMSS apeluju na sve učesnike u saobraćaju da uvaže sledeće savete kako bi u letnjim mesecima, tokom putovanja, bili sigurni za volanom.

Pre polaska na put, proverite da li imate svu obaveznu opremu u vozilu:  svetloodbojni prsluk, rezervni točak, aparat za gašenje požara, homologovan sigurnosni trougao, opremu za pružanje prve pomoći (komplet prve pomoći), klinasti podmetač, čekić za razbijanje stakla, uže ili polugu za vuču.

Na putovanje uvek krećite potpuno odmorni i nemojte biti pod uticajem alkohola. Isplanirajte svoje putovanje i istražite mesta na kojima ćete moći da napravite pauzu tokom putovanja. Koristite klima uređaj tako da razlika između spoljašnje i temperature u automobilu bude oko 7 stepeni. Visoke temperature nepovoljno deluju na vozače, utiču na reflekse i dovode do pada koncentracije, stoga je preporuka vozačima da u toku vožnje što češće piju vodu i prave pauze.

Veoma je važno da na vozilu moramo imati montirane pneumatike koji odgovarajuju konkretnoj sezoni, letnjoj ili zimskoj. Naime, zimski pneumatici leti proizvode nestabilnost vozila, posebno u krivinama, a i brže se troše.

Održavanje optimalnog nivoa ulja u motoru je od suštinskog značaja za bezbednost vozila, s obzirom na to da ulje podmazuje, čisti, hladi i štiti pokretne delove motora, sprečavajući kvar motora.

Da biste uvek bili sigurni da imate dobru vidljivost iz vašeg vozila, vodite računa o tome da imate dovoljno tečnosti za čišćenje vetrobranskog stakla, kako biste u svakom trenutku mogli da obrišete bilo kakvu nečistoću sa vetrobranskog stakla.

Kočioni sistem je jedan od najbitnijih sistema na svakom vozilu i mora biti uvek ispravan. Zbog toga je neophodno pre svakog putovanja proveriti nivo kočione tečnosti koji ne sme biti ispod minimalno dozvoljene vrednosti. Uvak planirajte putovanje tako da ne dođete u situaciju da ostanete bez pogonskog goriva na deonicama puteva na kojima na desetine kilometara ispred i iza vas nema benzinskih stanica.

Vaša svetla nisu značajna samo za vas, već i za druge učesnike u saobraćaju. Potrebno je da budu ispravna i da omoguće da vi vidite ispred sebe na dovoljnoj udaljenosti, ali i da drugi učesnici vas uoče. Pored toga, izuzetno značajno je obezbediti da tzv. stop svetla budu ispravna kako bi vozači iza vas mogli da reaguju na vreme.

Uvek na vreme i jasno upozorite, odnosno informišite druge vozače o svojim namerama, da li želite da skrenete, izvršite prestrojavanje, isključivanje ili uključivanje. Na ovaj način obezbeđujete da i drugi vozači obrate pažnju na vas i značajno poboljšavate mogućnosti izbegavanja eventualnih opasnih situacija.

 

ŠTA RADITI KADA SE AUTOMOBIL POKVARI NA AUTOPUTU?

 

Pre puta prekontrolišite tehničku ispravnost vozila,  a ukoliko se ipak desi kvar na vozilu, ili imate bilo kakvih problema sa tehničkom ispravnošću vozila, isključite se na prvom mogućem izlazu sa autoputa.

Ukoliko ovo nije moguće, pomerite se na najbliže bezbedno mesto i obavezno uključite sva četiri pokazivača pravca. Priđite što je više moguće desnoj ivici kolovoza, obucite fluorescentni prsluk i kada se steknu uslovi, bezbedno izađite iz vozila kako bi iz gepeka izvadili sigurnosni trougao i postavili ga na bezbednoj udaljenosti od vozila.

Kako ne bi došlo do zloupotrebe poverenja vozača koji su se našli u dovoljno neprijatnoj situaciji izazvanoj kvarom automobila, savetujemo Vam da pozovete Auto-moto savez Srbije, službu za pomoć na putu na broj 1987.

Naša preporuka je Auto-moto savez Srbije, služba za pomoć na putu,  čiji su   dežurni dispečeri Operativnog centra dostupni 24 časa, svakog dana u godini i koji u najkraćem mogućem roku mogu da organizuju popravku vozila na putu ili ako popravka nije moguća , šlepovanje do najbližeg servisa ili prebivališta.

Samo za članove AMSS, usluge pomoći na putu, popravke i šlepa do određene kolometraže / servisa / prebivališta su besplatne i to na teritoriji Srbije i kontinentalne Evrope.

Pozivom na broj 1987 u bilo koje doba dana i noći možete dobiti od AMSS Operativnog centra ne samo organizaciju pomoći na putu već i informacije o svemu što je važno za vaše putovanje, od stanja i prohodnosti puteva, zadržavanja na graničnim prelazima , pa do saobraćajnih propisa država u koje ili kroz koje putujete.

AMSS savetuje da pre puta proverite koja su međunarodna dokumenta neophodna i, pored onih u većini država obaveznih: međunarodna vozačka dozvola, dozvola za upravljanjem tuđim vozilom u inostranstvu, zelena karta osiguranja; pribavite i one korisne koje će vam uštedeti vreme i novac – AMSS članstvo, za putnu pomoć u zemlji i inostranstvu, i putno zdravstveno osiguranje.Uncategorized

ЋИРИЛИЦА