loading

USKORO SNIMANJE FILMA SIROČE U ORGANIZACIJI FILM KLUBA PROKUPLJE

https://prokupljenadlanu.rs/drustvo/uskoro-snimanje-filma-siroce-u-organizaciji-film-kluba-prokuplje-9039.htm

https://prokupljenadlanu.rs/drustvo/uskoro-snimanje-filma-siroce-u-organizaciji-film-kluba-prokuplje-9039.htm


U okviru Dana evropske baštine u Narodnom muzeju Toplice Film klub Prokuplje najavio je snimanje prvog dugometražnog igranog filma “Siroče”. Ideju za film su predstavili Žikica Jovanović, režiser i producent, Srbijanka Sranković, scenarista, Ivica Trailović, kompozitor, Brnislav Rosić, izvršni producent i Dejan Dabić filmski kritićar iz Niša.
– Smatram da ova filmska priča ima dobar festivalski i bioskopski potencijal, jer gotovo da nije obrađivana od strane domaćih autora. Želimo da ukažemo na probleme osoba koje žive na margini društva, vršnjačko nasilje, nedostatak empatije, ali i na prelepe prirodne potencijale koje sve više napuštamo i ne koristimo. Upravo zato, film će se većinski snimati u selima na Radan planini, gde su skoro skroz napuštena sela i gde je netaknuta priroda, ali i u Prokuplju, mestu gde živimo i radimo i uvek se trudimo da ga promovišemo. – istakao je Žikica Jovanović, reditelj.

On je još dodao da u našoj kinematografiji ne možemo da vidimo filmska ostvarenja koja nastaju u produkcijma van Beograda. Ovo je prilika da ekipa i to iz Prokuplja uz podršku par prepoznatljivih glumaca, ali i filmskih radnika iza kamere, uraditi profesionalni dugometražni igrani film.
– Ovo je priča o devojčici Vasiliji koja živi na rubu siromaštva i bede u zabačenom selu Siroto na jugu Srbije. Pošto se seoska škola zatvorila, ova devojčica mora da nastavi školovanje u gradu, gde se teško uklapa. Jedina pomoć joj je dečak Mihajlo. Ipak škola joj nije jedina briga, već bolesna baka koja je čuva, jer je ostala bez roditelja. – istakla je scenaristkinja Srbijanka Stanković.
Da bi se jedan ovakav projekat realizovao; potrebna je finansijska podrška lokalne zajednice. Upravo to je bio i povod organizovanja ove promocije, kao poziv društveno odgovornim kompanijama da se uključe u borbu protiv siromaštva i vršnjačkog nasilja, ali i promociji ovog kraja

POMOĆ

film klub ProkupljeProkupljeProkuplje na dlanu

ЋИРИЛИЦА