loading

Udes mu je promenio život, sad bivši as Zvezde pravi šampione od odbačenih: “Rekli su mi da je kraj”

https://www.telegraf.rs/sport/kosarka/3198952-marko-marinovic-malina-saobracajna-nesreca-intervju-crvena-zvezda-borac-cacak-fmp

https://www.telegraf.rs/sport/kosarka/3198952-marko-marinovic-malina-saobracajna-nesreca-intervju-crvena-zvezda-borac-cacak-fmp


– Ne bih poželeo nikome taj bol koji sam ja doživeo, dok nisu vratili kuk u ležište. Šest nedelja u bolnici, šest na štakama. Doktor mi je rekao da sam završio sa košarkom – ispričao je popularni Malina za Telegraf najteže trenutke svoje igračke karijere.Igračka karijera – B liga, saobraćajna nesreća, Kari Pešić i evropske avanture

Ranu mladost obeležile su vrhunske individualne partije, ali je dug bio put do velike scene.

– Sa 15 godina sam ušao u prvi tim, što je sad mnogo retko. Sa 17 sam bio jedan od najboljih igrača, igrao sam 1. ligu, sezona 2000. kada još nije postojala ABA liga. Ispali smo te godine iz lige, ja sam bio tu kao otkrovenje i dobijao sam ponude. Ja do tada nisam igrao ni za jednu reprezentaciju, ali sam počeo da igram za mladu. Bio sam tamo neki 11, 12. igrač, ali sam verovao u sebe i nisam hteo da me to poremeti.

– Igrao sam u sjajnoj generaciji u tom momentu, 1982, 1983. godište. Posle toga smo ispali u niži rang i igrali B ligu, bogami, igrali smo je 3 ili 4 godine. Tu je došlo do moje blage stagnacije, ali kada vratim film, te 3-4 godine su pomogle mnogo u karijeri, prešao sam sito i rešeto. Igrao sam na svim terenima i to je neprocenjivo iskustvo.

Onda je usledila selidba u FMP.

– Posle sam prešao, kada je FMP došao u Borac, pošto je pomogao jer je Borac bio pred gašenjem. Preuzeli su Borac i samim tim i nas nekoliko talentovanih igrača te generacije. Tu sezonu smo ušli u viši rang i prvu ligu, bio sam najbolji strelac lige i MVP B lige. To je bila ulaznica za FMP i Jadransku ligu, preskočio sam KLS.

 Posle je sve išlo svojim tokom, došao sam u pravi tim jer je tada došlo do smene generacije, dolazili smo na red, dosta igrača je iz te generacije napravilo vrhunsku karijeru. Teodosić je tada bio junior, bio je Bojan Popović, Duško Savanović, Mile Ilić, da nekog ne zaboravim, bilo nas je dosta. Erceg, Rašić, ima ih baš mnogo.

https://www.telegraf.rs/sport/kosarka/3198952-marko-marinovic-malina-saobracajna-nesreca-intervju-crvena-zvezda-borac-cacak-fmpU danima FMP-a, desila se saobraćajna nesreća koja je Malini promenila poglede na sve.

– To je jedna od prekretnica u mom životu, jer sam dobro počeo tu sezonu, bila mi je prva sa internacionalnim utakmicama. Sećam se vrlo dobro, prva moja utakmica je bila protiv Turk Telekoma u Turskoj, dao sam 37 poena, ili tako nešto. Bio sam MVP prvog kola te sezone Evrokupa, posle smo igrali protiv favorizovanog Dinama iz Moskve, gde su bili svi vrhunski igrači, dao sam 20-ak poena, i posle je usledio duel protiv Lukoila.

– Pred put smo ja i kum Đorđe i kum Veljko krenuli na put u Železnik, ja sam vozio. Ispred mene je zakočio auto, ja sam zakočio, bacilo me na levu stranu, sudarili smo se sa autobusom.

Doktor mu je rekao da je završio s košarkom, ali on nije verovao u to.

– Ja sam tu imao dislokaciju kuka, ne bih poželeo nikome taj bol koji sam ja doživeo. Samo taj dan, dok nisu vratili kuk u svoje ležište. Posle toga, morao sam da ležim šest nedelja u bolnici na leđima, bez ustajanja iz kreveta. Posle toga, još šest nedelja proveo sam na štakama. U jednom trenutku, jedan doktor na Banjici mi je rekao da sam završio sa košarkom i da je to to. Nisam verovao u to, posle tri meseca mirovanja i mesec dana treniranja sam nastavio sa treniranjem i igrao.

– Čak sam i na nekoj utakmici Superlige, protiv Budućnosti čini mi se, dao 41 poen. Odmah nakon izlaska iz povrede. Posle toga sam sledeće godine, kada je Bojan Popović otišao, postao prvi plej i reprezentativac, osvojili smo i Jadransku ligu. Ta povreda mi je dala, rekli su da ću možda igrati još 3 ili 4 godine, ali ja sam igrao do svoje 36. godine. I još sam mogao.

POMOĆ

ČačakMarko Marinović

ЋИРИЛИЦА