loading

U PROKUPLJU OBELEŽEN SVETSKI DAN CEREBRALNE PARALIZE

https://prokupljenadlanu.rs/drustvo/u-prokuplju-obelezen-svetski-dan-cerebralne-paralize-9090.htm

https://prokupljenadlanu.rs/drustvo/u-prokuplju-obelezen-svetski-dan-cerebralne-paralize-9090.htm


Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu u Prokuplju, skromno je obeležilo Svetski dan cerebralne paralize. U Srbiji se ovaj dan obeležava pod sloganom „Ostavi trag“.

Tehnički sekretar prokupačkog udruženja, Marija Stojanović, izjavila je da u svetu od cerebralne paralize boluje 17 miliona, a u Srbiji oko 6.000 dece.

U Prokuplju od skoro 100 članova, od cerebralne paralize boluje blizu 50 mališana.

-Svetski dan cerebralne paralize u Srbiji počeo je da se obeležava od prošle godine. Cilj ovog obeležavanja je da se podigne svest o nastanku i posledicama ove bolesti kod dece, iz razloga što je ona najčešći uzrok invaliditeta kod dece. Zbog toga je neophodno da se privuče potrebna pažnja relevantnih subjekata u cilju pomoći koje oni mogu da pruže deci i njihovim roditeljima, izjavila je ona i naglasila da je ta pomoć potrebna kako bi se pokazalo da su oni sastavni i neodvojivi deo šire društvene zajednice.

Prema njenim rečima, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom, u proteklom periodu pružilo je različite vidove pomoći kako bi udruženje realizovalo mnoge projekte.

-Tokom naredne sedmice, u Beogradu će se održati susreti srodnih organizacija iz čitave Srbije, na kojem ćemo pokazati šta je to što smo radili u proteklom periodu. Ovo će biti prilika da sa kolegama iz drugih udruženja razmenimo iskustva o radu i upoznamo se sa novinama koje se primenjuju u radu sa decom obolelom od cerebralne paralize, istakla je Marija Stojanović.

POMOĆ

Cerebralnea paralizaDruštvo za cerebralnu i dečiju paralizuProkupljeProkuplje na dlanu

ЋИРИЛИЦА