loading

U Čajetini podeljena auto sedišta za decu

http://www.glaszapadnesrbije.rs/364356/U-cajetini-podeljena-auto-sedista-za-decu/

http://www.glaszapadnesrbije.rs/364356/U-cajetini-podeljena-auto-sedista-za-decu/


Nekoliko godina unazad Savet za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina pod pokroviteljstvom Opštine dva puta godišnje organizuje akcije besplatne dodele auto – sedišta za decu, imajući u vidu decu koja su već rođena, kao i onu koja će se roditi tokom tekuće godine. Sa maksimom da su deca budućnost sveta i da je njihova bezbednost na prvom mestu, danas su predstavnici Saveta i Opštine sa Centrom za promociju bezbednosti saobraćaja, u sali Kulturnog centra na Zlatiboru, podelili 70 auto sedišta, navodi se na sajtu opštine.

Opština Čajetina je u saradnji sa Svetom za bezbednost saobraćaja od 2018. godine krenula sa akcijom podele besplatnih auto-sedišta za decu. Na ovu aktivnost su ih pokrenuli podaci Policijske uprave Užice koji su pokazivali da se auto sedišta koriste u procentima od 52% do 60%, što je bio poražavajući podatak zbog činjenice da se njihovim nekorišćenjem deca- putnici izlažu velikoj opasnosti. Statistički podaci govore i to da je od početka 2019. do sada u sabraćajnim nesrećama stradalo desetoro dece, od toga sedmoro koji su bili putnici u automobilu.

 

„Neko ko nije doživeo nezgodu ne shvata kako to izgleda u trenu nezgode i na nama je da im objasnimo šta se dešava i zašto su bitna ta auto sedišta bez kojih smo mi odrastala, pa stariji kažu kako smo mi preživeli i ništa nam ne fali. Kako da objasnimo zašto sad našoj deci trebaju auto sedišta? Jako je bitno da im objasnimo da je to bitno samo u onom slučaju ako dođe do nezgode. Kada dođe do nezgode, svako od nas postaje nekoliko desetina puta teži. Beba od tri kilograma u trenu nezgode pri brzini od 50 km na sat postaje pedeset puta teža, znači – 150 kg! (A da ne pričamo o starijoj i težoj deci). U tom momentu, koliko god da volite svoje dete, ne možete da ga zadržite u naručju“, slikovito objašnjava Marija Jovanović, Centar za promociju bezbednosti saobraćaja.

U poslednjih pet godina u Srbiji je značajno povećan procenat upotrebe dečijih auto sedišta upravo zahvaljujući ovakvim akcijama. Cilj je da edukacija roditelja o njihovoj pravilnoj upotrebi dovede do toga da u nezgodama koje se mogu desiti, ne bude nastradale dece.

„U Srbiji oko 60% roditelja koristi auto-sedište . Čajetina je daleko iznad tog proseka i zaista sjajne rezultate su ovde postigli.Na nama je onaj drugi deo priče da uradimo. Dakle , nije dovoljno samo da imate auto- sedište već morate i pravilno da ga koristite da bi zaštitili svoje dete,“ kaže Marija Jovanović.

U poslednje tri godine, zahvaljujući jačanju svesti i samoj odgovornosti roditelja, kao i edukaciji koja se vrši prilikom dodele auto sedišta, podaci za opštinu Čajetina su se poboljšali, i to u svakom pogledu.

 

„Između 2018. i 2019. godine imamo 20 beba više. Ja se nadam da će ta tendencija rasta novorođene dece biti evidentirana i u ovoj godini tako da očekujem da ćemo do kraja 2020. imati još jednu podelu sedišta kako bi sve novorođene bebe bile darovane ovim korisnim poklonom“, kaže Marija Jeremić, pomoćnik predsednika opštine Čajetina.

Inače, u okviru ove godine čajetinska opština je izdvojila 104 miliona dinara za razne vidove socijalne zaštite, između ostalog i za ovaj vid podrške roditeljima sa decom.

POMOĆ

auto sedišta za decuČajetinaGlas zapadne SrbijeHumanost na delu

ЋИРИЛИЦА