loading

U Čačku obeležen Međunarodni dan borbe protiv Alchajmerove bolesti

http://www.glaszapadnesrbije.rs/795125/U-Cacku-obelezen-Medunarodni-dan-borbe-protiv-Alchajmerov-eboelsthi/

http://www.glaszapadnesrbije.rs/795125/U-Cacku-obelezen-Medunarodni-dan-borbe-protiv-Alchajmerov-eboelsthi/


Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv Alchajmerove bolesti u čačanskom Regionalnom centru održan je stručni skup na kome su razmenjena iskustva o pružanju usluga Savetovališta za neformalne negovatelje osoba obolelih od demencije i ostalih zavisnih starijih osoba u Čačku. Govorilo se o problemima i izazovima sa kojima se susreću oboleli i njihovi negovatelji u nezi, koje usluge im se pružaju kroz Savetovalište, koji to značaj ima za te ljude i za lokalnu zajednicu

Naša nacija je jedna stara nacija što nosi sve ostale probleme koji ne pogađaju samo porodice, već i ceo sistem. Povećavaju se troškovi lečenja, socijalne zaštite i lokalne zajednice. Ništa od tih usluga niti pomagala koja se koriste u lečenju nisu oslobođena od plaćanja. Poseban problem je što, recimo u Čačku ne postoji Dom za stare, kao javna institucija. Takođe, postavlja se pitanje šta uraditi sa oko 400 osoba obolelih od demencije, u krajnjem stadijumu kada više ne mogu da prepoznaju svoje najbliže”, rekla je Lidija Vujičić, rukovodilac programa Agencije UN za rodnu ravnopravnost.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, između 6% i 10% osoba starijih od 65 godina i 1% mlađih, boluje od nekog oblika demencije.

„Mi pilotiramo uslugu Savetovališta za neformalne negovatelje od februara meseca do kraja ove godine. Želimo da vidimo šta su sve problemi neformalnih negovatelja, a to su najčešće deca, ćerke, snahe, sinovi i supružnici onih koji su bolesni, koje su njihove potrebe i nedoumice i šta društvo i sistemi treba da urade više, da bi ti bolesni ljudi živeli dostojanstvenije. Cilj nam je i da se njihovi najblilži lakše nose sa izazovima i teretom Alhajmerove bolesti, koja je veoma teška i ne pogađa samo obolelog, već i porodicu i sisteme socijalne i zdreavstvene zaštite u celini”, kaže socijalni radnik Nadežda Satarić ,socijalni radnik iz Udruženja „Snaga prijateljstva AMITY

Prema procenama, u Srbiji od Alchajmera boluje između 45 i 150 hiljada stanovnika, a u Čačku hiljadu i po do dve i po hiljade osoba.
Demencija postaje sve veći problem, u zajednici koji ne sme da se ignoriše, rečeno je na današnjem stručnom skupu.

POMOĆ

ČačakGlas zapadne SrbijeMeđunarodni dan borbe protiv Alchajmerove bolesti

ЋИРИЛИЦА