loading

TURIZAM JE ŠANSA RURALNIH SREDINA (VIDEO)

http://seesrpska.com/turizam-je-sansa-ruralnih-sredina-video/

http://seesrpska.com/turizam-je-sansa-ruralnih-sredina-video/


Već 40 godina 27. septembra u svijetu se obilježava Svjetski dan turizma i šalje se poruka o socijalnoj, kulturnoj, političkoj i ekonomskoj vrijednosti turizma i doprinosu ovog sektora u postizanju ciljeva održivog razvoja.

Danas je ova poruka važnija nego ikad, poručuju iz Turističke organizacije Republike Srpske.

„Tema UNWTO za 2020.godinu – „Turizam i ruralni razvoj“ posebno je relevantna jer se turizam suočava sa krizom bez presedana. Dok se globalni turistički sektor suočava sa krizom izazvanom pandemijom korona virusa upravo turizam u ruralnim područjima nudi važne mogućnosti za oporavak“, objašnjavaju u TORS.

Kriza Covid 19 prilika je za bolju izgradnju turističkog sektora, ulaganje u modele koji stavljaju fokus na osnaživanje i angažovanje lokalnih zajednica i očuvanje lokalnih prirodnih i kulturnih resursa.

Iako je tema Svjetskog dana turizma određena još prošle godine, ispostavilo se da je za ovo izazovno vrijeme kroz koje prolazimo upravo ova tema najrelevantnija.

„Turizam na selu je najbolji primjer održivosti. Turizam koji vrši minimalni uticaj na životnu sredinu i lokalnu kulturu, istovremeno pružajući priliku za zaradu, nova radna mjesta, ali i zaštitu lokalnih ekosistema“, poručuju iz TORS-a.

Naše selo - SEE SRPSKA

Obzirom da UNWTO predviđa da će se domaći turizam u svakom slučaju  oporaviti puno prije međunarodnog, a kako nam je svijest o vrijednosti domaćih destinacija sve bolja, turizam na selu u narednom periodu ima veliku šansu.

Poruka generalnog sekretara UNWTO-a  gdina Zurab Pololikashvili-ja je:

„Za mnoge ruralne zajednice turizam znači priliku. Turizam pruža radna mjesta i ekonomski razvoj, uključujući žene i mlade. Turizam daje ruralnim zajednicama mogućnost zaštite i promocije njihovog prirodnog okruženja, kao i njihove kulture i baštine. Pri tome omogućava turistima da uživaju u jedinstvenim iskustvima. Svjetski dan turizma 2020. godine slavi važnost tog sektora za one zajednice koje bi inače bile ostavljene“.

POMOĆ

See Srpskaturizam

ЋИРИЛИЦА