loading

TOPLICA DOBILA MOST LJUBAVI

https://prokupljenadlanu.rs/drustvo/toplica-dobila-most-ljubavi-8990.htm

https://prokupljenadlanu.rs/drustvo/toplica-dobila-most-ljubavi-8990.htm


Viseći most preko reke Toplice u selu Prekadinu, koji je obnovljen i prvi put i osvetljen, dobio je naziv «Most ljubavi». Ovo ime, kako kaže LJubiša Drašković kum koji je mostu dao ime, nastalo je kao sinonim za povezanost i ljubav meštana Prekadina i drugih sela, za ovaj kraj i njihove želje da ostanu u mestima kraj reke koja im sa svojim brzacima donosi životnu radost ali i težačku muku. On tvrdi da ko pređe Toplicu preko ovog mosta zauvek ljubavlju za ovaj kraj bude vezan.Svojim vrednim rukama LJubiša Drašković sa ostalim meštanima radio je na rekonstrukciji, da bi most bio siguran za prelazak, ali i bio još lepši. Drašković, koji je ovde došao, nakon rata na Kosmetu iz Vučitrna, i ovde izgradio novi dom za svoju sedmočlanu porodicu, kaže da je ovaj most od neprocenjive vrednosti za sve iz okolnih sela koji ga koriste, kako bi došli do svojih njiva ili do lokalnih puteva i železnice i tako stigli do svog posla.
On se zahvalio Gradu Prokuplju i Javnom preduzeću za urbanizam i izgradnju, koji su pomogli da most dobije novi sjaj.
Posebno je izdvojio zalaganje odbornika u gradskoj skupštini Vladimira Spasića, koji je prepoznao njihove želje i potrebe, i nesebično pomagao svojim radom i autoritetom da se most rekonstruiše. Spasić je jedan od mnogih zaljubljenika u prirodu ovog područja ali koji je upoznao ljude i osvojila ga je njihova dobrota,otvorenost i srdačnost.

-Lokalna samouprava nam je obezbedila građu za izradu novih patosnica, a javno preduzeće nam je osvetlilo most – objašnjava Drašković i dodaje da su meštani koji su radili svi bili vođeni nadom, da je most koji je obnovljen zapravo budućnost, i da će sela ovog kraja nastaviti da žive. Most je jedini takve vrste duž celog toka Toplice i u ovom delu Srbije, ali i jedini prelaz za pešake preko reke za ovaj kraj.
Milenko Ilić se uključio u akciju svim srcem, posebno ga raduje što je most dobio ime, i nada se da će zaživeti i privući pažnju i podstaći ljude dođu i uživaju u lepoti kraja, jer je most jedinstven i predstavlja svedočanstvo jednog vremena. Nije se postavljalo pitanje oko njegovog angažovanja, jer za njega to predstavlja čast ali i obaveza. On s ponosom naglašava da je pre mnogo godina zajedno sa ostalim, njegovo otac Vlastimir Ilić Leka tada predsednik mesne zajednice pokrenuo izgradnju mosta.
-Obnavljajući ovaj most, mi dajemo podršku životu i čuvamo sećanje na naše predake. Ovaj most spaja prošlost i budućnost, ali i ljubav svih nas prema topličkom kraju. Zato je i ime pravo – kaže Ilić.
Za novi most organizovano je i novo otvaranje, naravno uz hleb i so. Prekadinci imaju i plan da urede plažu nedaleko od mosta, pa da tako privuku ljubitelje prirode i goste iz grada.
Inače, viseći most u Prekadinu izgrađen je, uz pomoć tadašnjeg sekretara Komiteta Vladimira Stojanovića sa nadimkom Vlada Seljak, koji je bio rodom iz ovog kraja. Izgradnju je pokrenula činjenica da veliki broj radnika, koji je svakog jutra iz ovog kraja kretao ka svojim njivama, ali fabrika nije imao regulisan prelaz preko Toplice, pa su poljoprivrednici i radnici teškom mukom stizali na posao. Svečanom otvaranju 196

POMOĆ

ProkupljeProkuplje na dlanuToplica

ЋИРИЛИЦА