loading

Sva tri para orlova krstaša izvela po mladunče

https://tsd-tv.com/2020/09/29/srbija-ugrozene-vrste-sva-tri-para-orlova-krstasa-izvela-po-mladunce/

https://tsd-tv.com/2020/09/29/srbija-ugrozene-vrste-sva-tri-para-orlova-krstasa-izvela-po-mladunce/


Sva tri para orlova krstaša, ptice koja u Srbiji ima status kritično ugrožene vrste, ove godine su uspješno izvela potomstvo, a populacija na sjeveru Banata je bogatija za tri mlada orla, potvrdilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Mjere aktivne zaštite orla krstaša, poput četvoromjesečnog čuvanja gnijezda, sprovode se od 2017. godine, a zaposleni, članovi i volonteri Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, tokom sezone su motrili na ova tri para.

“Velika je čast i odgovornost biti uključen u projekat zaštite ugrožene vrste, kakva je orao krstaš. Bili smo na ivici nestanka ptice sa nacionalnog grba zbog gubitka staništa, trovanja i krivolova”, rekla je za RTS koordinatorka projekta zaštite u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Mirjana Rankov.

Ona je naglasila da ovaj uspjeh ohrabruje, te da je oporavak populacije orla krstaša, kao i mnogih drugih vrsta, moguć samo ako se udruže građani, institucije i privreda.

“Ključne aktivnosti, u periodu kada se orlovi krstaši ne gnijezde, biće postavljanje novih platformi pogodnih za gnježđenje, održavanje staništa i sprečavanje trovanja”, navela je Rankov.

POMOĆ

BanatTelevizija srpske dijaspore

ЋИРИЛИЦА