loading

Sutra počinje gradnja kuće za porodicu Jovanović

http://www.glaszapadnesrbije.rs/268717/Sutra-pocinje-gradnja-kuce-za-porodicu-Jovanovic-iz-Opaljenika-teska-sudbina-troje-malisana-ujedinila-Srbiju/

http://www.glaszapadnesrbije.rs/268717/Sutra-pocinje-gradnja-kuce-za-porodicu-Jovanovic-iz-Opaljenika-teska-sudbina-troje-malisana-ujedinila-Srbiju/


Tužna sudbina troje malih Jovanovića, Danijele (11), Davida (12) i Miloša (14), koji u ivanjičkom selu Opaljeniku rastu u trošnoj kući bez osnovnih uslova za život, i koji su početkom avgusta ostali bez majke Sandre (48), podigla je Srbiju na noge. O njima brine otac Momčilo, koji nema primanja a kuća u kojoj rastu nema vodu ni kupatilo, krov prokišnjava, zidovi su popucali. Devojčica Danijela spava sklupčana u fotelji kako bi najstariji brat mogao da se opruži na jednom od dva razvaljena kreveta u celoj kući. Mlađi je spavao s roditeljima.Pre mesec i po dana majka im je pala sa nedovršenih stepenica i teško povredila kičmu i glavu. Od posledica pada Sandra je posle višenedeljne kome, preminula.

Za tešku sudbinu porodice Jovanović javnost je čula zahvaljujući Crkvenoj opštini Brezova, MZ Opaljenik i Udruženju građana „Za naprednije selo”, koji su odmah pošto se Sandra povredila pokrenuli humanitarnu akciju.

“Ja njih znam odavno jer su moji parohijani, ali kad sam prvi put ušao da im svetim vodicu, ima tome nekoliko godina, ja sam se šokirao u kakvim uslovima žive ta deca, ali sam se oduševio kad sam video koliko su i oni i njihovi roditelji dobri i pošteni ljudi. Oni su najsiromašnija porodica u selu, a sad ih je pogodila i ova tragedija da je deci majka umrla. Srećom, ima dobrih ljudi, javljaju se sa svih strana i nadamo se da ćemo Jovanovićima uskoro ne samo podići kuću, već da ćemo je napuniti od poda do plafona. Zato, Srbijo, napred”, rekao je sveštenik i starešina Crkvene opštine Brezova Ljubodrag Stojković, pokretač inicijative za pomoć porodici Jovanović.

U akciju pomoći porodici Jovanović uključila se i opština Ivanjica. Prema rečima predsednika opštine Momčila Mitrovića lokalna samouprava će besplatno obezbediti projektno – tehničku dokumentaciju za kuću, uvesti struju i vodu, obaviti sve zemljane radove, obezbediti majstore za sve što treba i materijal koji niko ne bude donirao. Parnogrejači iz Ivanjice će besplatno uvesti grejanje i donirati kotao.Ovoj akciji priključili su se ljudi iz čitave Srbije i ujedinili se kako bi pomogli Jovanovićima, pa je na žiro račun udruženja „Za bolje selo Brezova” do sad uplaćeno milion i osamdeset hiljada dinara. Oni koji se zasigurno najviše raduju novoj kući su Danijela, Miloš i David.

Zahvaljujući ljudima dobrog srca, porodica Jovanović će se za dva meseca useliti u svoj novi dom. Kako bi radovi krenuli što pre, već je potpisan ugovor između izvođača radova firme „Kuća mont“ iz Ivanjice i „Udruženja građana za bolje selo Brezova“. Mnogi ivanjički privrednici uz lokalnu samoupravu uključili su se u humanitarnu akciju i obezbedili građevinski materijal, a već sutra počeće se sa kopanjem temelja za novu kuću Jovanovovića, u kojoj će ovi mališani imati bar malo bezbrižnije detinjstvo.

POMOĆ

ČačakGlas zapadne SrbijeIvanjica

ЋИРИЛИЦА