loading

Stefan Lukić iz Čačka na svom biciklu je prešao na desetine hiljada kilometara – (VIDEO)

http://www.glaszapadnesrbije.rs/762249/Mladi-cacanin-na-biciklu-obisao-ceo-Balkan/

http://www.glaszapadnesrbije.rs/762249/Mladi-cacanin-na-biciklu-obisao-ceo-Balkan/


Foto: RINA

Stefan Lukić do sada je na svom biciklu prešao desetine hiljada kilometara. Krstario je na svom dvotočkašu širom starog kontinenta, a ovaj diplomirani grafički dizajner  tokom svog putovanja video je mnoge netaknute predele i  upoznao  ljude različitih vera i kultura.

BiH Avantura 2020 - YouTube kanal SW Outdoor

Od malih nogu gajim ljubav prema putovanjima i avanturi. Bicikl se prosto nametnuo kao najbolji ”posrednik” za nezaboravna iskustva. Jako je zanimljiva promena perspektive sagledavanja putovanja biciklom. U početku prikupljate energiju i trenirate za neki od poduhvata, a danas mi ta putovanja daju energiju i ”treniraju” za različite izazove koje nosi svakodnevni, konvencionalni život. Svesti putovanje samo na motanje pedala i prosečnu brzinu je besmisleno. Putovanje čine ljudi, mirisi, arhitektura, situacije, predeli, poznanstva, prijateljstva, edukacija“, kaže za RINU, Stefan.

Transfagarašan / spust biciklom, južna strana / SWOutdoor

Svaku svoju avanturu on dokumentuje fotografijama i video snimcima pa je napravio nekoliko dokumentarnih filmova kao i izložbi fotografija. Mnogo vremena proveo je putujući Balkanom, koji ga je fascinirao, tako da nove avanture tek slede.

„Neverovatne lepote, planine, puteve, naseobine…krije ovo poluostrvo. Prokletije, Durmitor, Prenj, kanjon Une, Tare, Pirin, Rila…teško je odlučiti se. Ipak, Albanija je svakako najzanimljivija destinacija Balkana, regija Prokletija posebno. Preduga izolacija je uticala na formiranje posebnog okruženja i atmosfere pa su veća i iznenađenja ali i oduševljenja viđenim. Takođe, Ovčarsko-kablarska klisura je nesvakidašnje područje koje uvek i u svakoj prilici pominjem. Posmatram je kao nepresušan izvor inspiracije i posebno sam vezan za Kablar, Ovčar, jezero Međuvršje, Banjski potok i nebrojene vidikovce, skrivene kutke i staze koje godinama obilazim“, rekao je ovaj Čačanin.

Avantura u Srbiji 2020. (Bensa Kobila, planina Dukat, Kopaonik, Đavolja Varoš...) - SW Outdoor

Poslednjih godina ga, kako kaže, privlače i sve veće daljine, a svakako izdvoja Afriku, a posebno Tanzaniju i njene nepregledne parkove u regiji Kilimandzara. Naglašava da  vremenski uslovi i neprijatne situacije na avanturama testiraju strpljenje i volju.

„Kao mlađi išao sam napred uprokos svemu, što je i svojstveno tim godinama, dok danas mnogo više poštujem prirodu i okolnosti pa mi ne predstavlja problem da zastanem, nekada i po više dana ili čak i odustanem od ciljane destinacije pa se vratim neke naredne godine. Nekada sam vozio čak i po mećavi, olujama, gradu… Onda je to sve došlo na naplatu kada me je nosila lavina na Hajli u provaliju od 400 metara. Taj dan slavim kao drugi rođendan. Danas se ne junačim previše, i gledam da se sklonim u stranu, ukoliko mogu“, kaže Stefan.

Biciklom Čačak - Beč / SWOutdoor

Ovaj Čačanin uvek je težio tome da svoje bogato avanturističko iskustvo na neki način upotrebi kao dodatni kvalitet u poslu, a da u isto vreme to bude korisno i prepoznato kao dobar proizvod koji pomaže ljudima. Njegova ideja  da se obeležajavu staze širom Srbije naišla je na podršku Turističkih organizacija Čačka i Srbije.

„Već 6 godina se bavim kreiranjem projekata signalizacije za pešake, planinare, bicikliste, avanturiste. Širom Srbije sam sa saradnicima uspešno realizovao na desetine ovakvih projekata i obeležio na hiljade kilometara ruta. Ove godine smo uspešno realizovali dva velika projekta kreiranja i postavljanja signalizacije za bicikliste i planinare na područjima Pešterske visoravni i Dragačeva“, rekao je Lukić.

Biciklom Čačak - Italija (Salento) / SWOutdoor

Ove  projekte je finansiralo je Ministarstvo Turizma u saradnji sa Turističkom Organizacijom Regije Zapadna Srbija.

„ Ovakvi projekti su jako zahtevni, naporni, iziskuju veliki trud i posvećenost i celokupan proces traje i po više godina. Ipak, spoznaja da ste divlje predele i skrivene lepote na neki način približili svima, donosi osećaj zadovoljstva i ispunjenosti što je u današnjem, korporativnom svetu gotovo nepoznata kategorija“, zaključio je Stefan.

Počeci Outdoor kluba ''Spartan Warriors'' (fotografije sa poduhvata)

POMOĆ

ČačakmediaportalStefan LukićSW Outdoor

ЋИРИЛИЦА