loading

Srpskog naučnika slave 33 spomenika širom planete

https://tsd-tv.com/2020/09/27/nikola-tesla-srpskog-naucnika-slave-33-spomenika-sirom-planete/

https://tsd-tv.com/2020/09/27/nikola-tesla-srpskog-naucnika-slave-33-spomenika-sirom-planete/


Velikom srpskom i svjetskom naučniku, Nikoli Tesli, najpoznatijem i najcjenjenijem Srbinu na svijetu, podignuta su 33 spomenika u 20 zemalja, a “Gugl” pretraživač ima registrovanih 38,6 miliona pretraga, na Teslino ime.

Najviše, 21 obilježje Tesle, nalazi se na američkim fakultetima i univerzitetima i to na Harvardu, Jejlu, Kolumbiji, Prinstonu i Mičigenu, pišu “Večernje novosti”.

Tesla ima spomenike i biste u Azerbejdžanu, Rusiji, Japanu, Australiji, Turskoj, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Mađarskoj.

Prema pisanju “Novosti”, u Hrvatskoj, koja svojata Nikolu Teslu, postoje spomenici u njegovom rodnom Smiljanu i u Zagrebu.

Najveći spomenici Tesli se nalaze u SAD, Kanadi i Češkoj.

Bronzani spomenik, rad vajara Frana Kršinića, postavljen je 1976. godine na Nijagarinim vodopadima, u državi Njujork sa američke strane, a isti spomenik se nalazi ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Spomenik srpskom geniju u Pragu, u bronzi, visok je dva i po, a širok četiri metra.

Nagrada “Nikola Tesla”, u vidu njegove male skulpture, dodjeljuje se u Holivudu za tehničko-tehnološka dostignuća i inovacije u oblasti filmske industrije.

Jedna srednja škola u SAD, u državi Ilinois, planira da od naredne godine nosi ime Nikole Tesle.

Pripremaju se i spomen-biste Nikole Tesle u Budimpešti i u Gracu na Tehnološkom fakultetu, gdje je studirao.

Iz Tesline naučne fondacije u SAD je najavljeno, da će od predsjednika Donalda Trampa biti zatražena dozvola, da se Tesli podigne spomenik i u Muzeju Smitsonijan, u Vašingtonu.

POMOĆ

Nikola TeslaTelevizija srpske dijaspore

ЋИРИЛИЦА