loading

SRBI ZA SRBE – U Božićnoj akciji na Kosovu pomognuto 15 ugroženih porodica

U Božićnoj akciji na Kosovu pomognuto 15 ugroženih porodica

https://www.srbizasrbe.org/u-bozicnoj-akciji-na-kosovu-pomognuto-15-ugrozenih-porodica/


Humanitarna organizacija Srbi za Srbe organizovala je svoju tradicionalnu Božićnu akciju na prostoru Kosova i Metohije i time započela još jednu godinu pomoći ugroženim porodicama na prostoru naše južne porajine. U ovom izveštaju, nalaze se pomognute porodice sa Kosova, dok će izveštaj pomoći za metohijske porodice biti objavljen u narednom periodu.

 

Veliku logističku podršku u ovoj akciji, kao i mnogo puta pre toga, pružili su nam naši saradnici i prijatelji iz Eparhijske dobrotvorne organizacije Majka devet Jugovića iz Gračanice. U Božićnoj akciji na Kosovu pomognuto je 15 porodica. Ukupna vrednost pomoći iznosi 27.980 evra.

 

Prvu porodicu koju smo pomogli je porodica Negovana Savića iz sela Izvor (mahala Miljkovje). Porodicu čine i mlada supruga Ninoslava, sin Petar (4), ćerka Nikolija (2) i baka Mileva. Od primanja imaju penziju 10.000 dinara, socijalnu pomoć 17.000 dinara, dečiji dodatak 6.000 dinara. Obrađuju tri hektara zemlje, imaju jednu kravu i četrnaest ovaca. U dva navrata, porodica je doživljavala neprijatnost jer su im lopovi ukrali četiri krave. Saviće smo pomogli sa građevinskim materijalom za dogradnju i renoviranje štale. Vrednost pomoći iznosi 1.642 evra.

 

Porodica broj dva na našem spisku za pomoć, bila je porodica Miloša Jovića iz sela Donje Močare. Domaćin Miloš živi sa mladom suprugom Ivanom, sinovima Dušanom (3) i Lazarom (1), majkom Snežanom i ocem Jugoslavom. Od primanja imaju socijalnu pomoć 18.000 dinara, minimlac 11.000 dinara i dečiji dodatak 6.000 dinara. Obrađuju pedeset ari zemlje. Porodici smo obezbedili građevinski materijal za dogradnju sobe i pe-ve-ce stolariju. Ukupna vrednost pomoći iznosi 1.701 evro.

 

Treća pomognuta porodica bila je porodica Živorada Stojkovića iz sela Kusce. Porodicu čine i majka Sandra, ćerka Dragana (21), sinovi Dejan (19), Marko (17) i Nemanja (15). Od primanja imaju minimalac 11.000 dinara, socijalnu pomoć 95 evra i dečiji dodatak 6.000 dinara. Obrađuju dvadeset ari zemlje i imaju tri koze. Opština im je pravila kuću, ali su stolarija i pokućstvo bili u lošem stanju. Porodici smo kupili pe-ve-ce stolariju, kuhinju, dva kreveta na sprat, ormar i usisivač. Ukupna vrednost pomoći iznosi 2.800 evra.

 

Goran Trajković i njegova supruga Svetlana iz sela Poneš bili su četvrta pomognuta porodica na Kosovu. Trajkovići imaju troje dece – ćerke Milicu (11) i Magdalenu (9) i sina Mateju (6). Od primanja imaju platu 36.000 dinara i dečiji dodatak 9.000 dinara. Mateja ima problem sa vidom, ima veliku dioptriju pa im dosta novca odlazi na njegovo lečenje. U kući im je dosta uzak prostor, žive u dve sobe u kojima ima dosta vlage. H.O. Srbi za Srbe zajedno sa donatorima obezbedila je porodici građevinski materijal za izgradnje jedne sobe. Ukupna vrednost pomoći iznosi 1.502 evra.

 

Peta pomognuta porodica je porodica Miloša Savića iz sela Gornji Livoč. Porodicu čine i supruga Milica, ćerka Mila (6 meseci), brat Slađan, otac Cvetko i majka Slađana. Porodicu smo prvi put pomogli pre dve godine kada smo im obezbedili pet ovaca. Od primanja imaju očev minimalac 11.000 dinara i dečiji dodatak 3.000 dinara. Miloš radi privatno kad ima posla. Obrađuju pedeset ari zemlje, imaju dve krave i pet ovaca. Opština im je napravila kuću, ali je stolarija bila u dosta lošem stanju kao i pokućstvo. Porodici smo kupili pe-ve-ce stolariju, hidrofor, tuš bateriju i bateriju za lavabo. Ukupna vrednost pomoći iznosi 2.600 evra.

 

U Gračanici smo pomogli porodicu Marka Nikolića. On živi sa mladom suprugom Aleksandrom i majkom Suzom. Od primanja imaju minimalac 11.000 dinara, a Marko radi privatno kad ima posla. Marko se oženio pre par meseci i trenutno svi žive u kući koja je dosta stara i ne vredi u nju ulagati. Oni su napravili novu kuću dok mu je otac bio živ, ali im je falilo pokućstvo da bi se uselili. Marko i Aleksandra su mladi bračni par i rade na proširenju porodice. Nikolićima smo obezbedili veš mašinu, frižder, zamrzivač, električni šporet, šporet na drva, lavabo sa ogledalom, česme za kupatilo i kuhinju. Ukupna vrednost pomoći iznosi 1.500 evra.

 

Sedma pomognuta porodica bila je porodica Mirković iz sela Novi Badovac. Porodicu čine: muž Duško, supruga Ivana, ćerke Milica (12) i Jovana (8) i sin Bogdan (2). Duško radi kao automehaničar u gradskom prevozu. Kući ima radionicu i posle posla radi u njoj. Stanuju privatno, započeli su da prave kuću, pa im je opština u tome delimično pomogla. Porodici je obezbeđena pe-ve-ce stolarija, crep i poklopci, materijal za renoviranje kupatila i uvedena im je električna instalacija. Ukupna vrednost pomoći iznosi 1.701 evro.

 

Slavko i Sandra Živić žive u selu Dobrotin. Živići imaju dvoje dece – Jefimiju (11) i Mateja (10). Od mesečnih primanja imaju platu 250 evra i dečiji dodatak 6.000 dinara. Obrađuju hektar zemlje. Porodici je obezbeđen materijal za renoviranje kupatila, pe-ve-ce stolarija i veš mašina. Ukupna vrednost pomoći iznosi 1.700 evra.Deveta pomognuta porodica su takođe Živići iz sela Dobrotin. Porodicu čine bračni par Dejan i Slađana sinovi Bojan (23) i Branko (17), Dejanova majka Nadežda i brat Miloš. Od mesečnih primanja imaju Nadeždinu penziju 90 evra, tuđu negu za Miloša 10.000 dinara, Dejanovu platu 25.000 dinara, minimalac Slađane 11.000 dinara i Bojanovu platu 200 evra. Porodici je kupljen materijal za renoviranje kupatila, kupljena je pe-ve-ce stolarija i veš mašina. Ukupna vrednost pomoći iznosi 1.231 evro.Nenad Mladenović živi sa suprugom Sonjom u selu Donja Gušterica. Porodicu čine i ćerke Milica (20) i Tamara (17), sin Dušan (14) i majka Slobodanka. Od primanja imaju socijalnu pomoć 22.000 dinara, dečiji dodatak 6.000 dinara i penziju 17.000 dinara. Obrađuje tri hektara zemlje. Nenad i Sonja radili su na televiziji Priština, ali je Nenad dobio otkaz 2003. godine a Sonja 2010. godine. Porodici je obezbeđen materijal za renoviranje kupatila. Ukupna vrednost pomoći iznosi 1.300 evra.

 

Jedanaesta pomognuta porodica bila je porodica Ivana Mikića iz sela Sušica. Ivan živi sa suprugom Suzanom, ćerkom Nevenom (7), sinom Lukom (5) i majkom Vidosavom. Od primanja imaju penziju 17.000 dinara i minimalac 11.000 dinara. Obrađuju tri hektara zemlje. Kuća u kojoj žive je u dosta lošem stanju, pa su Mikići započeli da prave kuću ali zbog finansijske situacije nisu bili u mogućnosti da je završe. Porodici smo obezbedili građevinski materijal za izgradnju kuće. Ukupna vrednost pomoći iznosi 2.001 evro.

 

Četvoročlana porodica Cvetković iz sela Straža bila je dvanaesta pomognuta porodica. Porodicu čine Slobodan, Kristina i njihova deca Mihajlo (5) i Teodor (1). Od primanja imaju socijalnu pomoć 17.000 dinara i dečiji 6.000 dinara. Obrađuju četiri hektara zemlje. Bave se stočarstvom. Žive u zajedinici sa roditeljima i braćom. Porodici smo obezbedili građevinski materijal za izgradnju kuće. Ukupna vrednost pomoći iznosi 2.000 evra.Arsići žive u selu Vrbovac. Porodicu čine Goran, Jelena i njihovi sinovi Lazar (9), Petar (7), Veljko (5) i Dušan (5 meseci). Od primanja imaju dečiji dodatak 9.000 dinara i materinski dodatak 18.000 dinara. Žive u dosta teškim uslovima, u dve sobe. Porodici smo obezbedili: zamrzivač, frižder, usisivač, peglu, šporet na drva, tri kreveta, pe-ve-ce vrata, sto i šest stolica, dva ormara, hidrofor i veš mašinu. Ukupna vrednost pomoći iznosi 2.400 evra.Četrnaesta pomognuta porodica bila je porodica Miodraga Ristića i njegove supruge Zorice. Ristići žive u selu Livađe i imaju troje dece – Ivanu (28), Igora (24) i Gorana (19). Od mesečnih primanja imaju plata u iznosu od 32.000 dinara. Stolarija u kući bila je u veoma lošem stanju pa smo porodicu pomogli sa pe-ve-ce stolarijom.Ukupna vrednost pomoći iznosi 1.900 evra.

 

Poslednja porodica koju smo pomogli u Božićnoj akciji bila je porodica Nikole Arsića iz Gračanice. Nikola živi u velikoj porodičnoj zajednici sa suprugom Jelenom, sinovima Milošem (18), Petrom (14), Milanom (11), bratom Nenadom, snajom Aleksandrom, bratancima Lazarom (14) i Aleksandrom (9), bratanicom Anđelijom (3), ocem Slobodanom i majkom Nedom. Nikola koji radi kao čistač u Domu zdravlja u Gračanici sa suprugom čisti lokale po selu kako bi zaradili dodatna sredstva za život. Arsićima smo obezbedili građevinski materijal za proširenje prostora. Ukupna vrednost pomoći iznosi 2.002 evra.

Zahvaljujemo se svim donatorima koji su i ove godine u velikom broju učestvovali u Božićnoj akciji na Kosovu i Metohiji.POMOĆ

GračanicaKosovo i MetohijaSrbi za Srbe

ЋИРИЛИЦА