loading

Spas za Saru u Turskoj: Skuplja se pomoć za devojčicu iz Šamca

https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/

https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/


Cela Posavina sakuplja novac za lečenje trogodišnje Sare Maksimović devojčice iz Šamca koja boluje od retke bolesti. Potrebno 150.000 evra za presađivanje koštane srži

DEVOJČICA Sara Maksimović (3) boluje od teške i retke bolesti mukopolisaharidoza tip 1 (Hurler Syndrome). Hitno joj je potrebno presađivanje koštane srži. Njenom telu nedostaje značajan enzim, čijim nedostatkom dolazi do otkazivanja svih vitalnih organa i prerane smrti.Prema preporuci lekara iz Turske, za maksimalno dva meseca Sara treba da se podvrgne transplantaciji koštane srži u klinici “Ačibadem” u Istanbulu. Porodici je za Sarino lečenje potrebna pomoć od 150.000 evra.

Roditelji male Sare, Jelena i Perica Maksimović, žive u Batkuši kod Šamca i Sara im je prva radost, ali i velika briga zbog bolesti. Maksimovići imaju i jednogodišnju Teodoru, ali i nadu da će se sve dobro završiti kada je u pitanju lečenje starije ćerke, koja je treći rođendan proslavila 16. maja.

– Mi taj novac nemamo i zato molim dobre ljude da nam pomognu, molim najvažnije institucije Republike Srpske da pomognu mome detetu. Moramo sakupiti taj novaca makar prodavao svoje organe. Moja Sara mora da živi, a bez te transplantacije neće preživeti – kroz suze govori Perica Maksimović.

Zabrinuti otac je sportista, ratnik u fudbalu, dugo godina je igrao i bio je i kapiten šamačkog FK Borca, kluba koji je prvi pritekao u pomoć. I Opština Šamac obećala je da će pomoći, a načelnik Opštine Đorđe Milićević pozvao je da u teškim trenucima za porodicu Maksimović svi pomognu koliko ko može. Cela Posavina je ustala da pomogne maloj Sari. U Šamcu, Modriči, Vukosavlju, Obudovcu, Žabaru, Pelagićevu biće postavljene humanitarne kutije za sakupljanje pomoći, igraće se fudbalske utakmice i organizovati koncerti. Upućen je poziv “Mtelu” i čeka se dodela humanitarnog telefonskog broja na koji će građani iz svih delova Republike Srpske i BiH moći pozivom da doniraju po jednu marku.

POMOĆ

Bosna i HercegovinaDijasporaŠamacSara Maksimović

ЋИРИЛИЦА