loading

Slepi planinar kreće na uzbudljivu avanturu dugu 1.100 kilometara

https://katera.news/slijepi-planinar-krece-na-uzbudljivu-avanturu-dugu-1100-kilometara

https://katera.news/slijepi-planinar-krece-na-uzbudljivu-avanturu-dugu-1100-kilometara


Slijepi planinar Feručo Lazarić, iz Svetvinčenta u Istri u utorak kreće na životnu avanturu “Via Adriatica trail” gdje će propješačiti čak 1.100 kilometara, piše 24sata.

Riječ je o stazi koja se proteže od Rta Kamenjak u Istri pa sve do Dubrovnika i Prevlake.

– Krećem zapravo iz Prevlake,a volje za ovim pothvatom imam na pretek. Za ovu avanturu sam se pripremao oko dva mjeseca intenzivno pješačeći, vježbajući, radeći na sebi. Idem s prijateljem Serđom Ostovićem koji me je i pozvao. Isprva sam dvoumio, ali sam na kraju ipak odlučio otići jer za mene u životu ne postoji prepreka. Moje sljepilo je meni na neki način i blagoslov. Smatram se sretnim čovjekom jer uprkos sljepilu uživam u životu punim plućima. Osobe koje vide i kreću se na primjer šumom, uglavnom gledaju ljude oko sebe, kako je ko obučen, je li zgodan ili nije, a ja slušam zvuk potoka, pjev ptica i šum lišća. To je neprocjenjivo bogatstvo i trebalo je otkriti i ostala čula osim vida kojeg sam izgubio – objasnio je Feručo.

Oslijepio je prije petnaestak godina, a prije toga je, nastavio je, živio sa visokom kratkovidnošću koja se na žalost povećavala.

Dioptrija se povećavala, a u srednjoj školi je to već bila dvocifrena dioptrija.

– Normalno sam funkcionisao i radio, ali devedesetih godina je došlo do ablacije, odljepljivanja mrežnice – prisjetio se uvijek dobro raspoloženi Feručo.

Kada je potpuno izgubio vid i nije više mogao voziti automobil te bicikl koji je obožavao, Feručo nije odustao od sebe, već je ljubav pronašao u planinarenju.

– Sam sam sebi rekao da se moram pomiriti sa činjenicom da sam slijep. Prestao sam očajavati i prihvatio svoje stanje te počeo uživati u svemu što mogu. A mogu puno toga pa evo i pješačiti preko 1.000 kilometara Prema procjenama, ako sve bude kako treba, za to će mi trebati pedesetak dana i imam uz to podršku prijatelja, porodice i divnih ljudi koji me bodre. U odličnoj sam formi i ja to mogu – rekao je.

Feručo će svoju životnu avanturu podijeliti i na Fejsbuku.

POMOĆ

IstraKatera NewsSlepi planinarVia Adriatica trail

ЋИРИЛИЦА