loading

Sigurne staze” u Boljevcu

https://www.timocka.rs/vesti/sigurne-staze-na-evropskoj-nedelji-mobilnosti-u-boljevcu/

https://www.timocka.rs/vesti/sigurne-staze-na-evropskoj-nedelji-mobilnosti-u-boljevcu/


Svake godine u periodu od 16. do 22. septembra održava se „Evropska nedelja mobilnosti”, manifestacija čiji je osnivač i pokrovitelj Evropska komisija.

Ova manifestacija ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama. Kampanja se sprovodi od 2002. godine, a prošle godine preko 3.000 gradova iz 50 država Evrope i sveta obeležilo je ovu manifestaciju.

Svesni problema bezbednosti dece u saobraćaju, udruženje „Sigurne staze” iz Bora u saradnji sa Crvenim krstom opštine Boljevac, u sklopu manifestacije održali su edukativnu radionicu pod nazivom „Bezbednost dece u saobraćaju”.

Na predavanju je bilo reči i o značaju korišćenja sigurnosnih pojaseva, dečijih auto-sedišta, o uticaju brzine, alkohola, i mobilnog telefona na nastanak saobraćajne nezgode, pravilima pešaćenja i vožnje bicikla itd. Predavanje su pratili i video klipovi na kojima su prikazani karakteristični slučajevi saobraćajnih nezgoda i grešaka koji učesnici u saobraćaju prave kao i crtani film „Pažljivko”.

Više o stradanju dece u saobraćaju pročitajte na ovom linku.

Više o projektu urbane mobilnosti „Sigurne staze i putanje kretanja učenika osnovnih i srednjih škola u Boru” pročitajte na ovom linku.

Velić je naglasio da su sticanje znanja i formiranje ispravnih stavova o bezbednosti saobraćaja predstavlja kvalitetan osnov za dalju nadgradnju dece starijeg uzrasta i odraslih, u ovoj oblasti. Na ovaj način, postiže se unapređenje nivoa bezbednosti saobraćaja, odnosno unapređenje ponašanja učesnika u saobraćaju, a samim tim i smanjenje broja poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama.

Ova akcija Crvenog krsta i Sigurnih staza (www.sigurnestaze.com) imala je za cilj da predstavi saobraćajne igre i crtane filmove, koji na zabavan, ali i edukativan način, mogu pomoći deci da savladaju pravila saobraćaja.

Na ovom linku možete besplatno preuzeti materijale za saobraćajno vaspitanje i obrazovanje dece

Zaključak je da se kroz ovakva i slična predavanja, koja treba da postanu obavezna u svim školama i predškolskim ustanovama, može mnogo postići na prevenciji nezgoda u saobraćaju u kojima učestvuju najmlađi.

POMOĆ

Boljevaccrveni krstTimočkaZaječar

ЋИРИЛИЦА