loading

Šestoro dece i majka spavaju u dva kreveta – porodica Rebrović

https://www.srbizasrbe.org/sestoro-dece-i-majka-spavaju-u-dva-kreveta-porodica-rebrovic-i-prva-szs-poseta-dimitrovgradu/

https://www.srbizasrbe.org/sestoro-dece-i-majka-spavaju-u-dva-kreveta-porodica-rebrovic-i-prva-szs-poseta-dimitrovgradu/


Opština Dimitrovgrad nalazi se na samoj granici sa Bugarskom. Obišli smo u njoj porodicu Rebrović, tačnije u selu Željuša. Porodicu čine majka Branislava i deca Anđela (17), Stefani (12), Miša (11), Dijana (9), Đurđa (4) i Dunja (1). Branislava je, nažalost, odnedavno prinuđena sama da brine o njima.Po njenim rečima, otac ove dece ima, nažalost, težak problem sa alkoholom, maltretirao ih je i čak je, jedno vreme, imao zabranu prilaska. Ova majka nema drugog izbora, nego da se bori sama. Da se bori za svoju decu i sebe!

Mi moramo da živimo nekako. Samo kiriju za ovu staru kuću moramo plaćati 100 evra. Od ranije imamo i poveći dug za struju i vodu. Da bih zaradila bar neki dinar povremeno idem da čuvam i presvlačim nepokretne babe i dede. Ispred imamo manju bašticu gde posadim paradajz i papriku – priča Branislava.

Od države dobijaju socijalnu pomoć i dečiji dodatak, a od opštine 2.000 dinara po detetu. Bar da se imaju prehraniti… Dodatan problem su loši životni uslovi i nedostatak prostora. Koriste samo dve sobe.

Zimi ni toliko. Zbog toplote svi spavamo u dnevnoj sobi, potrpamo se u dva kreveta. Vidite i kuhinju kako je rasklimatana. Teško je. Ima puno vlage, a ja imam astmu. Deca su bar zdrava, a da bi tako ostalo ipak su nam potrebni bolji uslovi – dodaje majka.

Decu smo zatekli u toku slušanja nastave preko televizora. Nastava se tako odvija zbog vanrednih mera povodom korona virusa. Najstarija Anđela, inače, završava srednju školu u Pirotu gde boravi u internatu. Stoga je Stefani uglavnom majkin najveći oslonac.

Pomažem mami oko svega, čišćenja kuće, čuvanja dece… Iskreno, uželeli smo se škole i druženja – priča ova dvanaestogodišnja devojčica, prinoseći nam kafu.
POMOĆ

DimitrovgradSrbi za Srbe

ЋИРИЛИЦА