loading

SAVETI I PODRŠKA PORODICAMA PREKO DRUŠTVENIH MREŽA

https://prokupljenadlanu.rs/drustvo/saveti-i-podrska-porodicama-preko-drustvenih-mreza-8802.htm

https://prokupljenadlanu.rs/drustvo/saveti-i-podrska-porodicama-preko-drustvenih-mreza-8802.htm


U Domu zdravlja Prokuplje, uz poštovanje mera zaštite od virusa kovid 19 opet je zaživeo rad na projektu CENTAR ZA PORODICU. Aktivnosti ovog Centra su raznovrsne, a svaka pojedinačna ima za cilj povećanju nataliteta. Projekat Centar za porodicu podržan je od Ministra zaduženog za demografiju i populacionu politiku, Grada Prokuplje i Doma zdravlja.Na projektu je angažovan lekar, medicinski tehničari, socijalni radnik i psiholog. Članovi tima zbog epidemiološke situacije, potrebne savete porodicama daju tako što najpre ostvaruju kontakte na FB mreži https://www.facebook.com/centarzaporodicu.prokuplje.5ss ili preko Vibera. Prostor u kome rade se redovno dezinfikuje i svi zaposleni se pridržavaju mera zaštite. Naglašavaju da se najavite pre dolaska kako se ne biste dodatno izlagali riziku, sretanjem sa većim brojem ljudi.
-Porodica je osnovna ćelija društva. Ako radimo na pozitivnim i stabilnim porodičnim odnosima, pridajemo veći značaj fizičkom i mentalnom zdravlju porodice i radimo na povećanju nataliteta, možemo se i nadati zdravijem društvu u kome će biti mnogo više dece – objasnila je Psiholog Jelena Đorđević Čelebon.
U okviru rada na projekto obeležena je Svetska nedelja dojenja, u okviru Odeljenja ginekologije. Oni su podelili informacije o radu Centra i o značaju dojenja. Informatori o važnosti dojenja ostavljeni su na pultu ginekološkog odeljenja odakle ih buduće mame mogu uzeti.
CENTAR ZA PORODICU počeo je sa radom juna 2019.god. Prostorije su moderno uređene i opremljene za rad sa porodicama. Nalaze se u prokupačkom Domu zdravlja.
Osnovni ciljevi našeg CENTRA su promocija i podsticanje rađanja, roditeljstva i zdravlja porodice. Ciljevi se realizuju postupno kroz terenski rad i sastanke sa porodicama dajući im informacije o merama populacione politike. Obradili smo teme: očuvanje reproduktivnog zdravlja, izbor partnera, planiranje porodice i začeće, vantelesna oplodnja, razvoj novorođenčeta i roditeljstvo koje prezentujemo posetiocima.

POMOĆ

ProkupljeProkuplje na dlanu

ЋИРИЛИЦА