loading

Prvih 130 godina Atomske banje – GORNJA TREPČA – (VIDEO)

http://www.glaszapadnesrbije.rs/745849/Prvih-130-godina-Atomske-banje-od-kamenog-bazena-do-lidera-u-zdravstvenom-turizmu-/

http://www.glaszapadnesrbije.rs/745849/Prvih-130-godina-Atomske-banje-od-kamenog-bazena-do-lidera-u-zdravstvenom-turizmu-/


Atomska banja Gornja Trepča obeležila je veliki jubilej – 130 godina banjskog turizma.

NOVO JUTRO - 130 godina Atomske banje

A sve je počelo davne 1890. godine kada je napravljen prvi kameni bazen, ovo banjsko lečilište dugo je bilo pod upravom manastira Vujan, 1955. godine proglašeno je Narodnim kupatilom, i danas se sa sigurnošću može nazvati liderom u zdravstvenom turizmu.

“Velika je čast biti na čelu ovakve ustanove u vreme ovog značajnog jubileja. Ovo je i trenutak da se setimo svih neimara koji su izgradili Atomsku banju”, kaže direktorka Specijalne bolnice dr Lidija Obradović Bursać.

Svih ovih godina lekovita voda, ali i osoblje koje je neštedimice davalo sebe onima kojima je pomoć najpotrebnija, dali su jedinstven pečat ovom banjskom lečilištu.“Vo  stvaraju i grade našu budućnost”, ističe dr Obradović Bursać.

Ali nije bilo lako izboriti se za lidersko mesto, seća se nekadašnji direktor tada „Prirodnog lečilišta” Gornja Trepča.

„U to vreme bile su jako razvijene Vrnjačka, Niška i Ribarska banja i sve su one imale prepoznatljivu patologiju, a mi smo razmišljali šta je to što niko ne radi. Odlučili smo da počnemo da tretiramo neurološku populaciju bolesnika, jer sama voda je pokazala da je tu najefektnija s obzirom da je blago alkalna a temperatura vode je diferentna što odgovara ovoj vrsti pacijenata”, kaže tadašnji direktor dr Svetolik Aleksić.

Prema njegovim rečima te 1974. godine otvoreni su prvi zdravstveni kartoni i započet je proces paraćenja efekata lečenja.

I od tada pa sve do danas pomoć u lečenju neuroloških i reumatskih bolesti nalaze domaći ali sve češće i strani posetioci a priznanja stižu i od najprobirljivije klijentele.

“Ovaj jubilej je deo svih nas zaposlenih, ali i meštana Gornje Trepče, svih Čačana , ali i zapadne Srbije. Banja je jedinstven biser koji nas u najboljem svetlu predstavlja ne samo u našoj zemlji nego svuda u svetu. To je prepoznao i britanski Gardijan i svrstao Gornju Trepču među 10 najboljih banja jugoistočne Evrope”, ističe direktor marketinga Atomske banje Nenad Mladenović.

 

Biti deo tima u Atomskoj banji postala je čast ali u isto vreme i velika obaveza, pa su planovi za budućnost uvek korak ispred ostalih.

POMOĆ

Atomska banja Gornja TrepčaČačakGlas zapadne SrbijeJUBILEJ

ЋИРИЛИЦА