loading

PROKUPLJE NA SLOVOOO

https://prokupljenadlanu.rs/drustvo/realizacija-projekta-slovarica-prokuplja---prokuplje-na-slovooo-9066.htm

https://prokupljenadlanu.rs/drustvo/realizacija-projekta-slovarica-prokuplja---prokuplje-na-slovooo-9066.htm


Narodni muzej Toplice je od Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, dobio 250.000 dinara za realizaciju projekta „Slovarica Prokuplja – Prokuplje na slovooo…“

-Početkom godine smo konkurisali ovim projektom i veoma smo se obradovali što je odobren. Već smo uveliko počeli da radimo na njegovoj realizaciji i na samom početku smo štampali brošure i identifikacione kartice, koje svi nosimo kada ulazimo u službene prostorije ustanova sa kojima sarađujemo. To su Istorijski arhiv „Toplica“ i Narodna biblioteka „Rade Drainac“, rekla je realizator projekta, viši muzejski vodič, Marijana Ostojić.

Ona je navela da ideja za projekat postoji odavno, tačnije od pre četiri godine, kada su počeli da istražuju kako je najbolje obraditi ovu temu.

-Usredsredili smo se na mlađe osnovce, a njihove učiteljice su dobile zadatak da izaberu jedno slovo azbuke i sakupljaju podatke o svemu onome što je vezano za Prokuplje, a počinje na to slovo. Ti osnovci su sada malo stariji i pohađaju sedmi i osmi razred i upravo sa njima smo krenuli u realizaciju ovog projekta. Radi se o izabranim učenicima, koje su nastavnici istorije odredili da budu deo ove priče. Tu su naravno i nastavnici, srpskog jezika LJiljana Subotić, istorije Slavica Milenković, Saveta Kostić i Marijana Mihajlović. Ovoj ekipi se pridružio i nastavnik likovne kulture Vladan Labović, koji će na kraju projekta, zajedno sa učenicima, da napravi likovno rešenje svih slova azbuke. To će biti deo izložbe, koja će biti organizovana do kraja ove godine, dodala je Ostojić.

Prema njenim rečima, sada svi zajedno rade na istraživanjima u Istorijskom arhivu „Toplica“, a deca se, kako je istakla, veoma ponose time što su deo tima, koji istražuje o Prokuplju kroz ovaj projekat.

-Sada konkretno, da tako kažem, listamo „Topličke novine“ koje su nam u ovom trenutku od velike pomoći i najvažniji saradnik na projektu. Od neprocenjive vrednosti je sve ono što je zabeleženo u njima i što one čuvaju. To je jedno veliko blago, jer su beležile različite podatke o brojnim ličnostima, događajima i dešavanjima u našem gradu, u različitim vremenima. Namera nam je, da kao krajnji rezultat na izložbi, predstavimo naše poznate glumce, pesnike, profesore, zanatlije, muzičare i mnoge druge stvaraoce, koji su obeležili neko vreme, jednom rečju živeli i stvarali u Prokuplju i za njega, istakla je Ostojić.

Ona je dodala da će na ovaj, vrlo interesantan i zanimljiv način, deca saznati i ono što im možda roditelji ili bake i deke nisu ispričali, a vezano je za ljude i događaje koji su obeležili neko vreme u Prokuplju.

-Nećemo izostaviti ni nekadašnje fabrike. Tako smo recimo istražujući na slovo, na slovo, baš kao što i naziv projekta kaže, saznali da su fabrike „Inka“ i „Dunđerski“ u jednom trenutku postali „Hisar“, koji je sada deo poznate kompanije „Pionir“ iz Subotice. U Arhivu smo otkrili novinu „Mladi borac“, koja se izdavala za vreme Drugog svetskog rata. Videli smo kako izgleda tapija posle konzervacije. U iščekivanju smo da vidimo kako izgleda književni časopis „Luča“, koji se čuva u depoima našeg arhiva, naglasila je realizator ovog projekta, Marijana Ostojić.

Ona je naglasila da će istraživanje kroz novine svih građana Toplice, koje i sada postoje i beleže neko novo vreme, nastaviti i u prokupačkoj Biblioteci, a onda će na kraju, u Muzeju, svi zajedno obraditi podatke do kojih su došli i napraviti izložbu.

-Pošto je projekat obiman, moraćemo da odlučimo šta će sve biti izloženo. Možda ćemo izložbu podeliti na segmente, tako što ćemo izložiti važne ljude, događaje ili mesta u našem gradu. Postoji mogućnost da i sledeće godine konkurišemo za projekat, pa ćemo tako nastaviti gde smo stali i pokazati našim sugrađanima koliko smo vredno radili. Rezultat toga biće možda još jedna nova izložba ili neki deo programa, koji će to predstaviti na najbolji način, istakla je Ostojić.

Učenici prokupačkih osnovnih škola u ovom projektu su istraživači i autori izložbe, koja će na kraju godine biti održana, a ustanove kulture su saradnici. Ispred Istorijskog arhiva „Toplica“ saradnik na projektu „Slovarica Prokuplja – Prokuplje na slovooo…“ je Boban Jovanović, a ispred Narodnog muzeja Toplice, Sandra Đukić.

POMOĆ

ProkupljeProkuplje na dlanu

ЋИРИЛИЦА