loading

Privrednici iz dijaspore mogu i trebaju da pomognu matici

https://tsd-tv.com/2020/09/23/dijaspora-rs-i-srbija-privrednici-iz-dijaspore-mogu-i-trebaju-da-pomognu-matici/

https://tsd-tv.com/2020/09/23/dijaspora-rs-i-srbija-privrednici-iz-dijaspore-mogu-i-trebaju-da-pomognu-matici/


Ekonomski i privredni odnosi matice, dijaspore i Srba u regionu su izuzetno značajni, kako bi se uspostavile dobre veze i kontakti, jer dijaspora može i treba da pomogne matici u investicijama i povećanju radnih mjesta, rečeno je danas na okruglom stolu, koji je organizovalo Udruženje matice, dijaspore i Srba u regionu, “Koreni” Banjaluka.

Predsjednica ovog udruženja, Mirjana Stojanović Trivanović, rekla je da je cilj okruglog stola, da spoji domaće i privrednike iz dijaspore, te da se uspostave kontakti, koji će biti početak ozbiljne saradnje.

“Udruženje ‘Koreni` radi u nekoliko segmenata, kao što su privreda, nauka, kultura i tradicija. Privreda je jedan od važnijih stubova saradnje, čiji je cilj povećanje broja investicija i radnih mjesta u matici”, rekla je Trivanovićeva.

Predsjednik Udruženja matice, dijaspore i Srba u regionu “Koreni” Srbija, Stojan Stevanović, rekao je da su najznačajnije teme okruglog stola, povezivanje dijaspore i matice, te ulaganje dijaspore u maticu.

“Cilj nam je da pronađemo načine, da povežemo firme iz dijaspore i one iz matice, jer možemo pomoći jedni drugima. Svaku godinu, u kojoj neko ne uloži iz dijaspore, smatramo neuspješnom”, rekao je Stevanović, koji živi i radi u Švajcarskoj.

On je naveo, da je njegov primjer ulaganja u opštinu Lopare, odakle je porijeklom, slijedilo i nekoliko privrednika iz dijaspore, te da su ti projekti sada uspješni, na zadovoljstvo i privrednika i stanovništva Lopara.

Stevanović je rekao, da ne postoji baza podataka o broju Srba u dijaspori, te da je nezvanično taj broj između tri i pet miliona, kao i da je neophodno što prije napraviti tačnu bazu podataka.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović, primio je danas u Banjaluci delegaciju Udruženja “Koreni”, istakavši da je veoma važna uloga i aktivnost ovog udruženja, koje uspostavlja, unapređuje i proširuje saradnju između matice i srpske dijaspore.

Dajući podršku njihovom radu, na današnjem sastanku Čubrilovića i delegacije ovog udruženja, postignuta je saglasnost da je neophodno uložiti dodatne napore na jačanju kulturnih, prosvjetnih i obrazovnih veza, ali i veću saradnju u oblasti privrede, preduzetništva i privatne inicijative.

Sagovornici su naglasili, da je veoma važno stvoriti povoljniji poslovni ambijent i pojednostaviti procedure, kako bi predstavnici srpske dijaspore, koji imaju privatne kompanije i neophodan kapital, mogli nesmetano da pokreću biznis u lokalnim zajednicama iz kojih je njihovo porijeklo, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Predstavnici Udruženja “Koreni” su ukazali na značaj održavanja Foruma dijaspore u Banjaluci i potrebu sprovođenja zaključaka, među kojima je formiranje kancelarije za dijasporu i uspostavljanje neophodne baze podataka.

U delegaciji Udruženja “Koreni” su bili Stojan Stevanović, predsjednik Udruženja iz Ciriha, Mirjana Stojanović Trivanović, predsjednica Udruženja “Korijeni” iz Banjaluke i Đorđe Pantelić, član Predsjedništva Udruženja “Koreni” iz Novog Sada.

POMOĆ

BanjalukaNovi SadŠvajcarskaTelevizija srpske dijasporeUdruženje “Koreni”

ЋИРИЛИЦА