loading

PREDUZETNIK IZ BiH DOKAZAO: SKRAĆENO RADNO VRIJEME – VEĆA PRODUKTIVNOST

http://seesrpska.com/

PREDUZETNIK IZ BiH DOKAZAO: SKRAĆENO RADNO VRIJEME – VEĆA PRODUKTIVNOST

U kompaniji Airvent od ovog mjeseca radna sedmica završava petkom u 12 sati. Do sada su vikendi bili neradni, a od sada radnici ove kompanije sedmično imaju slobodna po dva i po dana.

Na ideju da skrati radno vrijeme direktor i suvlasnik kompanije Nermin Alešević došao je da bi izašao ususret radnicima, ali i pokazao drugim poslodavcima da se posao može završiti i ako radnici imaju više vremena za sebe i svoje porodice.

“Prošli mjesec imali smo 35 kamiona za izvoz a ovaj smo radili 4 i po dana i imaćemo oko 40 kamiona za izvoz. Dogovorio sam se sa radnicima da radimo 4 i po dana, a 2 i po dana da imaju slobodno. Da dokažemo i drugim poslodavcima kod kojih radnici imaju samo jedan slobodan dan sedmično da to ne mora biti tako, da se posao može završiti i za manje vremena. Ako ja koji proizvodim 2 ili 3 kamiona dnevno mogu stići, kako ne može neko ko ima 1 kamion sedmično. Ovaj mjesec smo testirali taj sistem i za sada ostaje tako. Moramo misliti na radnike i na to kako će oni živjeti i provoditi vrijeme sa svojim porodicama”, pojašnjava Alešević.

Kaže da su efekti za obje strane pozitivni, a nada se da će njegov primjer slijediti i drugi poslodavci.

Kompanija Airvent postoji već 12 godina i u većinskom je vlasništvu firme iz Austrije. Proizvode ventilacijsku opremu – kanale, prikuljčke, itd. za tržne centre, aerodrome, zgrade i stambene prostore. Kompletna proizvodnja izvozi se na tržište Austrije. Trenutno je 53 zaposlenih, a godišnje se izveze oko 500 šlepera ventilacijske opreme čija vrijednost prelazi 3 miliona evra.

POMOĆ

See Srpska

ЋИРИЛИЦА