loading

Povodom dečije nedelje gradonačelnik Čačka Milun Todorović ugostio je predškolce iz vrtića „Majski cvet”

http://www.glaszapadnesrbije.rs/327001/Sta-radi-gde-sedi-i-kome-se-prijavljuje-gradonacelnik-interesovalo-je-malisane-iz-vrtica-Majski-cvet/

http://www.glaszapadnesrbije.rs/327001/Sta-radi-gde-sedi-i-kome-se-prijavljuje-gradonacelnik-interesovalo-je-malisane-iz-vrtica-Majski-cvet/


Povodom dečije nedelje koja se obeležava svake godine prve nedelje u oktobru gradonačelnik Čačka Milun Todorović ugostio je predškolce iz vrtića „Majski cvet”.

Deca su pokazala kreativnost i dala autentične odgovore na pitanja ko je i šta radi gradonačelnik, a ovom prilikom uručila su mu i poklon poster pano na kojima su su napisani njihovi odgovori.

 

„Poklon koji sam dobio pokazao je koliko su deca kreativna i pametnma, zauista ću se truiditi da se rukovodim ovim željama mališana. Nekoliko sitnica žele za svoj vrtić „Majski cvet”, u narednih nekoliko dana obići ćemo na njihov poziv kao i sve ostale. Poboljšavaju se uslovi u našim predškolskim ustanovama. Ovaj dečiji osmeh i njihova radost nam daje snage da radimo u njihovom interesu i ineteresu svih Čačana”, rekao je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

Mina Koprena, vaspitač predškolske Ustanove „Radost”, vrtića „Majski cvet”, kaže da su ovu Dečiju nedelju iskoriustili da decu osveste i nauče njihovim pravima, da pored toga što umeju da nabroje, da u životu prepoznaju svoja prava.

 

„Decu prvo upoznajemo, sa pravima, onda tražimo ta prava u njima poznatim bajkama i pričama, da prepoznajemo u svom okruženju. Akcenat je na tome da deca umeju da prepoznaju kada su narušena njihova prava. Ovo je samo bio povod za dolazak kod gradonačelnika, iskoristili pravo na obrazovanje, pa smo razgovarali sa decom kako osmisliti na igrovitiji način vaspitno – obrazovnu praksu da deca uče, a da nisu svesna u stvari da uče, već da misle da se zabavljaju i igraju”, kazala je Koprena.
Prema njenim rečima u realizaciji takvog programa obrazovanja, neophodni su internet, računari ili pam,etne table, sve je too direktorka obezbedila po vrtićima, ali vrtić je tako sazidan da su veoma debeli betonski zidovi i da ne može iz jednog mesta da prodre internet do njihove sobe, te su došli da zamole da se obezbedi za sobu i da imaju potporu modernijem pristupu rada, da se polako napušta tradicionalni način vaspitno obrazovnog rada i preuzme modernije pristup.

 

„Pitali smo decu, kako možemo da ostvarimo ta naša prava, ko može da nam pomogne i onda smo stepenicama, ne može ovaj, ne može onaj došli smo nekako do odgovora, do gradonačelnika, a onda smo pitali decu šta je gradonačelnik, čime se bavi i dobili odgovore, koji su apsolutno autentični koji nisu insuinirani od strane odraslih. Ti dečiji odgovori su u stvari prava refleksija jedne evoulacije posla koji obavlja gradonačelnik. Sve te dečije iskaze smo postavili na jedan poster pano sa dečijim šakama, koji imaju simboličnu poruku da, s obzirom na to da je vreme kovida da , ne rukujemo se, te u stvari dečije šake koje su oni iscrtali i ukrasili u stvari predstavljaju „Ove ruke putuju da se s vama rukuju”. Unutar tog panoa, nalaze se svi dečiji odgovori koji su upućeni tome, šta radi gradonačelnik, poziv gradonačelnika, kako radi? Dobili smo dva ključna odgovora, jedno dete je reklo da gradonačelnik voli sve ljude Čačka i njihovu decu, a kasnije jedno drugo dete je reklo „On voli grad” i u stvari to je jedna najključnija poruka kojom treba da se rukovodi gradonačelnik”, zaključila je Koprena.

POMOĆ

Čačakdečija nedeljaGlas zapadne Srbije

ЋИРИЛИЦА