loading

Pomozimo malom Balši iz Sutomora

https://www.mladiniksica.me/pomozimo-malom-balsi-iz-sutomora/

https://www.mladiniksica.me/pomozimo-malom-balsi-iz-sutomora/


Osmogodišnji Balša Marljukić iz Sutomora je prije četiri godine imao ozbiljnu operaciju na mozgu, nakon čega su uslijedile dvije godine hemioterapija. Od tada, Balša ima veliko oštećenje vida i vidi samo sijenke.

Nada za povratak vida nije postojala do prije nekoliko dana, kada su dobili pozitivnu povratnu informaciju iz turske klinike Aci Badem – čiji su stručnjaci izrazili spremnost da sprovedu komplikovne preglede, uz nadu da mogu pomoći mališanu.
Država Crna Gora je obećala da će snositi troškove za pet dana ispitivanja i određenih tretmana, a nakon toga, briga o Balši je prepuštena njegovoj porodici. Put, prateće troškove i moguća dodatna ispitivanja, mora da snosi porodica, a ukoliko bi se potvrdilo da je oporavak vida moguć, nastavili bi se skupi tretmani.
Balšina majka Dragana priča za Radio Bar i Bar Info da je sa Balšom sve bilo u redu do 30. avgusta 2016. godine.
“Balša je rođen 10. aprila 2012. godine kao potpuno zdrava beba, dobio je desetku na rođenju i sve je bilo dobro do 30. avgusta 2016. godine. Tada sam ga povela na očni pregled jer mu je „igralo“ oko. Nisam mislila da je ozbiljno, ali sam ipak odlučila da obavimo preventivni pregled u Podgorici, kod dr Borović. Ona mi je odmah nakon pregleda savjetovala da ga odvedem na magnetnu rezonancu. Tada sam pretpostavila da nešto nije u redu, a s obzirom da u Podgorici nije bilo mjesta (trebalo je da se čeka dva mjeseca) otputovli smo u Beograd. Tamo su mu otkrili dva velika tumora i odmah smo primljeni u Klinički centar“, prisjeća se Balšina majka.
Balši je u Beogradu ugrađen VP šant koji mu je i dalje u glavi. Nakon toga je imao operaciju na malom mozgu, gdje mu je tumor potpuno uklonjen i taj zahvat je prošao bez posljedica, a nakon dvadesetak dana odrađena je i operacija na velikom mozgu.
“Posljedica te operacije je veliko oštećenje vida, zato što je tumor bio zalijepljen na očne nerve, koji su se oštetili samim otklanjanjem tumora. Nakon godinu, tumor je ponovo nastavio da raste, pa su mu uključene hemioterapije koje je primao od oktobra 2017. do jula 2019. godine. Poslije njih tumor je stao sa rastom, ali mu je vid ostao oštećen. To je benigni tumor, ali je na takvom mjestu da ne može da se ukloni. Kada bi se ljekari i odlučili na operativni zahvat, postoji rizik od oštećenja ravnoteže i svih centara, jer je cijeli nervni sistem baš na tom mjestu povezan“, objašnjava Dragana.
Balša je pune četiri godine sa porodicom bio na relaciji Beograd- Podgorica, naizmjenično primajući terapije u ova dva grada.
Nakon što su ih za dalje liječenje odbili sa prestižnih klinika iz Grčke, Francuske i Rusije riječima da je „sve što je moglo da se uradi, već urađeno“, nada je stigla iz Turske sa klinike „Aci Badem“.
“Turci su jedini koji su rekli da dođemo i prihvatili da ga pregledaju. Da li će mu odraditi tretmane ili uključiti neku terapiju, ne znam dok ne odemo tamo. Veliku mi nadu uliva to što su nam kazali da dođemo i eto, da čujemo još neko mišljenje van Beograda“, istakla je Dragana.
Do sada se nisu nikome obraćali za pomoć, sami su snosili troškove, jer je Fond refundirao karte.
“Tada nije bilo korone, mogla sam sve sama da isfinansiram, ali sada, u ovoj situaciji, to jednostavno ne mogu da priuštim. Otkako su nam sa turske klinike potvrdili da žele da ga pregledaju i dali nam nadu, primorani smo da skupimo pare, jer država plaća ono što doktori napišu u izvještaju, ali sve dodatne pretrage, kao i smještaj, moramo da pokrijemo sami. Još nismo sigurni da li mogu išta da urade, oni su tražili da ga odvedemo, da tamo urade magnetnu rezonancu i onda će nam dati preporuku šta i kako dalje“, objasnila je Balšina majka.

POMOĆ

BalšaCrna GoraMLADI NIKŠIĆASutomore

ЋИРИЛИЦА