loading

Pomoć Fondacije Ana i Vlade Divac za najugroženije građane Šapca

Pomoć Fondacije Ana i Vlade Divac za najugroženije građane Šapca

Pomoć Fondacije Ana i Vlade Divac za najugroženije građane Šapca


Fondacija Ana i Vlade Divac je u saradnji sa Grupom 484 i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji, podeliće 10.000 paketa najugroženijim građanima Srbije. Vrednost pomoći je 200.000 evra.

Šabac 21. jul 2020.

U organizaciji Fondacije Ana i Vlade Divac i lokalnih partnera organizovana je
distribucija paketa pomoći za najugroženije stanovnike Šapca.

Građani Srbije iz osetljivih kategorija posebno su pogođeni krizom izazvanom koronavirusom i potrebna im je dodatna briga i podrška. Kroz projekat „Pomoć najugroženijim sugrađanima u borbi sa Kovidom 19“, obezbeđeno je 10.000 porodičnih paketa sa osnovnim namirnicama i higijenskim sredstvima, koji će biti podeljeni jednoroditeljskim porodicama, korisnicima narodnih kuhinja, višečlanim porodicama, stanovnicima nehigijenskih naselja, porodicama koje brinu o deci ili odraslima sa invaliditetom, te pojedincima koji žive i rade na ulici. Projekat realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa Grupom 484 i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji.

„Ovo je drugi krug podele paketa našim najugroženijim sugrađanima i to u Šapcu, Užicu, Priboju, Vranju, Beogradu i Ćupriji. Tokom juna pakete smo već podelili u sedam gradova Srbije – u Somboru, Leskovcu, Beogradu, Subotici, Somboru, Čačku, Nišu, Leskovcu i Prokuplju.

Podelu pomoći realizujemo sa čak 110 lokalnih partnera – sa lokalnim institucijama, Crvenim krstom, udruženjima građana i volontera, od kojih su mnogi dugogodišnji saradnici Fondacije i od kojih smo dobili veliku podršku i informacije o potrebama građana kada je u pitanju raspodela pomoći. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo našim partnerima na projektu – Grupi 484 i Ambasadi Kraljevine Norveške u Srbiji“, rekla je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

U Šapcu je isporučeno 820 paketa za deset lokalnih udruženja, a namenjeni su višestruko ugroženim građanima – osobama sa smetnjama u razvoju, višečlanim porodicama sa malim primanjima, obolelima od cerebralne paralize i dečje paralize, distrofije i osobama koje nemaju svoj dom.

Zbog trenutne situacije volonteri udruženja HC Rom Šabac, Asocijacije Duga, Žvimo zajedno Sabac, škole „Sveti Sava“, Doma za decu i mlade sa autizmom, udruženja „Da budemo svi jednaki“, Caritas Šabac, Udruženja paraplegičara mačvanskog okruga Šabac, Udruženjs distrofičara mačvanskog okruga, Društva za cerebralnu i dečiju paralizu Šabac isporučiće deo paketa korisnicima na kućne adrese i sa minimalnim brojem dolazaka u udruženja kako bi se rizik izlaganja najugroženijih grupa virusu sveo na minimum.

„Zahvaljujući Fondaciji Ana i Vlade Divac, Grupi 484 i Ambasadi Kraljevine Norveške u Srbiji, Grad Šabac je dobio 820 paketa za najugroženije korisnike na teritoriji opštine. Uz pomoć lokalnih institucija i udruženja, kao partnera na projektu, sve pakete dostavićemo korisnicima direktno na njihove adrese, kako bi zbog epidemije Kovidom 19, rizik od širenja zaraze sveli na minimum, smanjenjem kontakata i izbegavanjem okupljanja korisnika na jednom mestu.

Pomoć Fondacije Ana i Vlade Divac za najugroženije građane Šapca 02

Ovim projektom još jednom se pokazalo koliko je važna međusektorska saradnja, kako bi se pomoglo korisnicima iz
osetljivih grupa najviše pogođenih epidemijom, a kojima je ova vrsta pomoći od velikog značaja“, izjavila je ovom prilikom Radmila Avramović iz udruženja Caritas Šabac.Cilj ovog projekta je pomoć porodicama koje žive na rubu ili ispod granice siromaštva, a u otežavajućim okolnostima svakodnevnog života, kao što je briga o bolesnom članu porodice, nezaposlenost ili gubitak posla. Porast straha, depresije i neizvesnosti, usled pandemije Kovida 19, dodatno otežavaju život ovih porodica. U toku višemesečne akcije biće podeljeno ukupno 10.000 paketa, a drugi ciklus isporuke planiran je za početak jula u mestima gde pomoć bude najpotrebnija.

Vrednost projekta „Pomoć najugroženijim sugrađanima u borbi sa Kovidom 19“ iznosi 200.000 evra,
a obezbedila ih je Ambasada Kraljevine Norveške u Srbiji.

Kontakt za medije:
Miljana Kerču
miljana.kercu@divac.com
062 79 77 46

https://www.divac.com/stipendijePOMOĆ

Covid19Fondacija Ana i Vlade DivacKoronapomoćŠabac

ЋИРИЛИЦА