loading

Otvorena izložba o životu i radu Petera Handkea u Banjaluci

https://tsd-tv.com/2020/10/01/banjaluka-otvorena-izlozba-o-zivotu-i-radu-petera-handkea/

https://tsd-tv.com/2020/10/01/banjaluka-otvorena-izlozba-o-zivotu-i-radu-petera-handkea/


Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/, Rajko Kuzmanović, otvorio je danas u Banjaluci izložbu, koja sadrži foto-dokumentaciju, te obiman biografski i bibliografski tekst i prateći katalog, o životu i književnom djelu, nobelovca Petera Handkea.

Kuzmanović je rekao, da je ova izložba mali dar velikom čovjeku – Handkeu, naučniku, književniku, akademiku i nosiocu Nobelove nagrade.

“Izložba je upriličena, povodom dodjele Nobelove nagrade za književnost Handkeu prošle godine. Handke je mnogo ranije bio nominovan za ovu nagradu, ali je prijedlog povučen, zbog njegovog prijateljskog i objektivnog stava prema Srbima, tokom i nakon odbrambeno–otadžbinskog rata”, rekao je Kuzmanović prilikom otvaranja izložbe.

On je podsjetio, da je nepravda prema Handkeu ispravljena prošle godine, te s ponosom istakao, da je ovaj austrijski pisac veliki prijatelj Srba, Srbije i Republike Srpske.

“Jedini je među evropskim intelektualcima, koji je tokom otadžbinskog rata od 1992. do 1995. godine, ustao protiv nepravdi prema Srbima, te time izgradio čvrst i trajan prijateljski odnos prema Srbiji i cjelokupnom srpskom narodu”, rekao je Kuzmanović.

Prema njegovim riječima, taj odnos je započeo prije više od 20 godina, kada je Handke doputovao u BiH i neposredno se uvjerio kakva je politička, ratna i sveukupna situacija.

“Ubrzo je shvatio da se svijet pogrešno stavio u službu samo jedne strane, u ovom slučaju bošnjačke i da se neopravdano svaljuje krivica samo na jednu stranu – srpsku”, naveo je Kuzmanović.

On je rekao i da je Handke, nakon što je objavio knjigu “Pravda za Srbiju”, u kojoj poziva zapadne zemlje da promijene pristup prema ratnim dešavanjima i politiku pogrešnog svrstavanja, koji idu protiv Srba u BiH, preko noći postao isključen iz globalne intelektualne zajednice, pa je čak obustavljena njegova nominacija za Nobelovu nagradu.

“To sve nije obeshrabrilo Handkea, da i dalje nastavi da piše i stvara djela u istom smjeru, pa je nakon bombardovanja Beograda, doputovao u Srbiju i oštro protestovao protiv tog napada”, rekao je Kuzmanović.

Koautor izložbe, Ranko Popović, rekao je da je neposredni povod izložbe taj, što je Handke inostrani član ANURS-a, od 2008. godine, kao i promocija njegovog djela, na način da on ne bude popularan samo po onome što se može o njemu pročitati u štampi, nego da njegova djela postanu predmet interesovanja čitalaca.

“Oni, koji ga dobro znaju, čitajući njegova izvorna djela, kažu da je Handke veliki pisac u njemačkom jeziku, jedan od rijetkih koji pomjeraju granice u svom jeziku, a to se u prevodu ne može osjetiti”, rekao je Popović novinarima.

POMOĆ

BanjalukaDijasporaizložbaPeter HandkeRepublika SrpskaTelevizija srpske dijaspore

ЋИРИЛИЦА