loading

Održana manifestacija „Daj pedalu raku” u Zaječaru

https://www.timocka.rs/vesti/odrzana-manifestacija-daj-pedalu-raku-u-zajecaru/

https://www.timocka.rs/vesti/odrzana-manifestacija-daj-pedalu-raku-u-zajecaru/


Danas je u Zaječaru po drugi put održana manifestacija „Daj pedalu raku”.

Cilj ovog događaja je podsećanje na značaj preventivnih pregleda,pružanje podrške svim ženama koje se bore sa rakom i sećanje na one koje su tu bitku izgubile.

“Daj pedalu raku” je projekat koji šestu godinu za redom Ženski centar „Milica“ realizuje pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije,Instituta za onkologiju Vojvodine, Kliničkog centra Kragujevac i Kliničkog centra Niš.

„Daj pedalu raku“ je ove godine dobilo regionalni karakter jer se vožnji podrške koja će se održati 3. oktobra u gradovima Srbije priključila i Slovenija.

Podizanjem zastave daje se start za biciklističku vožnju u 29 gradova u Srbiji i Sloveniji. Gradovi koji su podržali kampanju su Ljubljana, Beograd,Vrnjačka Banja, Kragujevac, Niš, Novi Sad, Sremska Kamenica, Sremske Mitrovica,Pančevo,Vranje, Sombor, Čačak, Užice, Arilje, Aranđelovac, Veliko Gradište, Zaječar, Topola, Trstenik, Kraljevo, Kučevo, Svrljig, Smederevo, Gornji Milanovac, Jošanička Banja, Šabac, Subotica,Stopanja, Lapovo.S obzirom na to da je u Zaječaru i dalje na snazi vanredna situacija izazvana širenjem zarazne bolesti Covid-19 u Zaječaru je na balkonu Gradske uprave tačno u 12 sati istaknuta zastava manifestacije.

Ovaj događaj je objedinio sve koji mogu doprineti smanjenju smrtnosti od raka dojke kako na lokalu tako i na nacionalnom nivou.

“Daj pedalu raku” predstavlja kampanju koja ima za cilj podizanje svesti cele društvene zajednice, a posebno žena o značaju preventivnih i redovnih pregleda dojki, ranog dijagnostifikovanja i lečenja bolesti, kao i promovisanju zdravih stilova života.

Ove godine je zbog pandemije bila otežana dostupnost dijagnostici i lečenju onkoloških pacijenata što je dosta zabrinjavajuće jer ukoliko želimo da utičemo na smanjenje smrtnosti od raka dojke neophodno je u svakom trenutku imati pristup dijagnostici kao i svim terapijama za lečenje ranog karcinoma dojke koja je dostupna u zemljama u

POMOĆ

Daj pedalu rakuTimočkaZaječar

ЋИРИЛИЦА