loading

Održan Etno sajam u Topoli

http://www.glaszapadnesrbije.rs/333266/odrzan-etno-sajam-u-topoli-evo-cije-su-pite-i-givanice-bile-najbolje/

http://www.glaszapadnesrbije.rs/333266/odrzan-etno-sajam-u-topoli-evo-cije-su-pite-i-givanice-bile-najbolje/


U okviru obeležavanja Dana opštine Topola, juče je na prostoru Karađorđevog grada održan Etno sajam,

Etno sajam održan na prostoru Karađorđevog grada, foto: TopPres

kulturni događaj čiju je organizaciju podržalo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Zbog epidemije koju izaziva virus Kovid 19, ove godine nije održan tradicionalni vašar, ali nije izostao nastup kulturno-umetničkih društava.
Prema rečima direktora Kulturnog centra u Topoli, Etno sajam se organizuje treći put a prvi put u okviru Dana opštine.

 

Miroljub Marković, direktor KC u Topoli

„Ovo je nastavak jedne kraće tradicije, hteli smo da pokažemo šta je Topola, kako se ruča u Topoli, šta ima da ponudi naše selo. Imali smo plan da Sajam održimo u junu međutim zbog virusa smo odlučili da to bude danas. Ovde je oko 20 naših domaćica, izlažu pite gibanice, testenine, slatke đakonije, uglavnom domaća hrana ono što se na našem selu sprema. Uručićemo novčane nagrade za tri domaćice u kategoriji slatkih i tri u kategoriji slanih pita, kao i zahvalnice za njihov trud“, izjavio je za TopPres Miroljub Marković, direktor KC u Topoli.

Posetioci Etno sajma imali su priliku da uživaju u ukusima tradicionalne domaće kuhinje sa ovih prostora.

„Pored domaće gibanice, tu je pita sa jabukama i sa malinama. Domaća zimnica, slatka i kisela, likeri i sokovi. Za našu pitu od jabuka potrebne su kore, domaće ili kupljene, jabuke, šećer, ulje i malo vanile, takvu pitu svi vole“, poručuje sa Etno sajma domaćica Mira Radojević.

Učešće na radionici za izradu pita i gibanica uzela je i Svetlana Jovanović iz Gornje Trnave. Ona je predstavila tradicionalne, zaboravljene đakonije koje je kako ona kaže, uglavnom jela vlastela.

 

Pred žirijem je bio težak zadatak

„Pripremila sam pite novijeg i starijeg datuma, uglavnom je to srednjovekovna kuhinja koja se radila sa namirnicama koje su imale iz prirode. Nije se koristilo pšenično brašno jer pšenica nije ni postojala, bila je spelta, heljda, brašno od sirka, nije imalo šećera pa se koristio med i orah. Ačuk pita, otvorena pita sa kozjim sirom i grožđom, začinjena karanfilićem, tu je i pita sa speltinim korama, tikvom leblebijom i kurkumom“, priča nam domaćica iz Gornje Trnave i dodaje da turisti koji dolaze na njeno imanje uglavnom nisu čuli za pomenute pite.

„Ja se držim tradicije i uvek mojim gostima ponudim domaću hranu. Kada jednom probaju, po mojoj preporuci jer ranije nisu čuli za takve pite, uvek kada se vrate traže da im pripremam ponovo“.

Pred žirijem je bio težak zadatak da od ovakvih ukusnih pita izabere po tri najbolje u dve kategorije, slatke i slane.
U kategoriji slanih pita, prvo mesto je osvojila Svetlana Jovanović, drugo mesto Slavica Tanasijević, treće mesto Tanja Stevanović.

Najbolju slatku pitu pripremila je Gordana Glišić iz Šuma, drugo mesto Svetlana Jovanović iz Gornje Trnave i treće mesto Slavica Tanasijević iz Trnave.

POMOĆ

Etno sajamGlas zapadne SrbijeTopola

ЋИРИЛИЦА