loading

Novi projekti u cilju osnaživanja žena

http://www.glaszapadnesrbije.rs/946624/Novi-projekti-u-cilju-osnazivanja-zena/

http://www.glaszapadnesrbije.rs/946624/Novi-projekti-u-cilju-osnazivanja-zena/


Projekat „Zajedno za bolju ekonomsku sigurnost seoskih žena jugozapadne Srbije“ “ vredan 44.000 evra finansira Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji UN Voman, a realizuju ga Udruženje žena „Sačuvajmo selo“ iz Priboja kao nosilac projekta i Udruženje „Ružica“ Arilje, Ženska zadruga „Zdravčica“ i Ženski centar iz Užica kao partneri na projektu.
U cilju osnaživanja žena u iskoraku ka sekundarnoj proizvodnji, u prvoj fazi projekta udruženja su dobila vrednu opremu kao što su presa za ceđenje soka od jabuke, mašina za etiketiranje, čepilica i uređaj za pranje flaša.U drugoj fazi projekta, na Zlatiboru je orgnizovan trodnevni trening za javni nastup, koji su vodile renomirane ekspertkinje Tijana Sekulić i Vesna Sarović. Na osnovu javnog poziva za učešće na treningu prijavilo se 11 udruženja iz Priboja, Prijepolja, Brodareva, Užica, Sevojna, Arilja, Žiče, Vrnjačke Banje, Kosijerića, Dragačeva i Prilipca kod Požege.
Na kraju seminara, ekspertska komisija će odabrati 6 najboljih predstavnica koje su uspešno prezentovale svoje programe i ideje i koje će na taj način osvojiti nagradu u vrednosti od 1.000 evra sardržanu u opremi za udruženja.

Zahvaljujući se Agenciji UN Vomen i ekspertskom timu AT Konsaltinga, predsednica UŽ „Sačuvajmo selo“ Malina Stanjević zahvalila se i svim udruženjima iz zapadne Srbije.

– Uspele smo da u ovom projektu umrežimo žene od Žiče i Vrnjačke Bamje do Prijepolja i Brodareva, i na taj način da osnažimo seoske žene koje su sem istaknutih proizvođača, ujedno i stub svoje porodice i garant opstanka ljudi na ovim prostorima. Posebnu zahvalnost dugujemo i Ženskom centru Užice koji je dao značajan doprinos u realizaciji ovako kompleksnog projekta, koji je do sada najveći od 20 projekata koje smo realizovali u proteklih 6 godina – kazala je Malina.

U nastavku projekta planirana je nabavka i isporuka opreme za 6 pobedničkih ideja udruženja, kao i više obuka, izložbi i prezentacija nakon kojih bi usledila studijska poseta svetskom sajmu poljoprivrednih proizvoda u Torinu.
POMOĆ

Glas zapadne SrbijePribojrodna ravnopravnosti

ЋИРИЛИЦА