loading

Niko nema prava da seče šume kad hoće i kako hoće, čak ni vlasnici – (VIDEO)

http://www.glaszapadnesrbije.rs/842738/niko-nema-prava-da-sece-sume-kad-hoce-i-kako-hoce-cak-ni-vlasnici/

http://www.glaszapadnesrbije.rs/842738/niko-nema-prava-da-sece-sume-kad-hoce-i-kako-hoce-cak-ni-vlasnici/


Milion stabala šumokradice pokradu u Srbiji svake godine. Seku i u državnim parcelama i u privatnim, a ni sami nisu svesni koliku štetu nanose. koliko je jednom stablu potrebno da poraste. Šume su u Zapadnoj Srbiji, odnosno na Goliji, pretrpele velike katastrofe i od tada se nisu oporavile.

PRVA TV - Bespravna seča šuma

„Revitalizujemo deo koji je zahvatio šumski požar 2012. Tada je izgorelo 900 hektara četinara, svake godine to pošumljavamo i privodimo kraju. Imamo i posledica od klimatskih promena, poslednjih godina dolazi i do sušenja stabala”, rekao je Dragan Belošević iz Šumskog gazdinstva „Golija”.

A pored prirodnih katastrofa koje desetkuju šume, izgleda da joj je najveći neprijatelj čovek, jer ljudi misle da ako je šuma njegova može da seče kako hoće i kada hoće.
Belošević kaže da Zakonu o šumama, podrazumeva za sve vlasnike, državu i čoveka, isti način gazdovanja.

„Vlasnik mora da prijavi seču, da izađe šumar da označi i da dobije potrebnu dokumentaciju. Ko to ne uradi čeka ga prekršajna kazna ili krivična. Imamo mi službu za privatne šume i oni vrše kontrolu, ali i sada postoji i savremena oprema pa i noću krišom seku”, kaže Belošević.

.

POMOĆ

ekologijaGlas zapadne Srbije

ЋИРИЛИЦА