loading

Nesvakidašnja priča porodice Stamenković-Jonev iz Trgovišta

https://www.srbizasrbe.org/flase-s-vodom-punimo-kod-komsija-pa-se-kupamo-u-koritu-nesvakidasnja-prica-porodice-stamenkovic-jonev-iz-trgovista/

https://www.srbizasrbe.org/flase-s-vodom-punimo-kod-komsija-pa-se-kupamo-u-koritu-nesvakidasnja-prica-porodice-stamenkovic-jonev-iz-trgovista/


Opština Trgovište jedna je od najsiromašnijih i najnerazvijenijih opština u Srbiji. Negativni prirodni priraštaj ovde je beležen već početkom sedamdesetih, pa je u poslednjih pedeset godina od 20.000 stanovnika, koliko je nekada živelo u Trgovištu, trenutno ostalo manje od 5.000.Naša organizacija do sada nije pomagala porodice iz ovih krajeva, što je bio razlog više da posetimo porodicu Stamenković-Jonev.

Ovu neobičnu porodicu, u zavisnosti od situacije, čini od četiri do sedam članova. Otac Saša Stamenković i majka Ana Jonev žive u vanbračnoj zajednici sa decom iz prvih brakova. Anina deca iz prvog braka su Dejan (8), Bojana (7) i Matej (4), dok su Sašina deca Dalibor (18) i Vladica (16). Zbog brakorazvodne parnice koja je u toku, Anina deca povremeno žive kod njih, a što se tiče Sašine dece, Vladica je u školskom internatu u Vranju, dok Dalibor povremeno živi kod babe.

Podstanari smo godinama, upravo smo se preselili ovde. Nažalost, nemamo novca za nešto bolje, ovde nemamo ni najosnovnije uslove – kupatilo i vodu. Iz prethodnog stana doneli smo samo tepihe i kube, to je jedino što imamo – objašnjava nam otac Saša kakvi su uslovi u kojima žive.
Kako nam kažu, njihova ljubav počela je na Fejsbuku, gde su ih spojile teške životne priče. Ana je bila žrtva porodičnog nasilja, dok je Sašina žena umrla nedugo nakon rođenja drugog deteta. Svakodnevno dopisivanje i uzajamna podrška bili su dovoljni da Ana donese odluku i sa decom se preseli u Trgovište.

Flaše s vodom punimo kod komšija pa se kupamo u koritu, a ispred kuće imamo poljski ve-ce. Trenutno sam u trećem mesecu trudnoće, i krajem godine će naša porodica postati bogatija za još jednog člana. Pitam se, kada se dete bude rodilo, kakvi će ga uslovi dočekati – govori nam majka Ana o njenim najvećim brigama.

POMOĆ

Srbi za SrbeTrgovišteVRANJE

ЋИРИЛИЦА