loading

Nedovići iz Knića čekaju i osmo dete u sklepanoj kući

https://www.srbizasrbe.org/jedna-porodica-pola-skole-nedovici-cekaju-i-osmo-dete-u-sklepanoj-kuci-u-srcu-sumadije/

https://www.srbizasrbe.org/jedna-porodica-pola-skole-nedovici-cekaju-i-osmo-dete-u-sklepanoj-kuci-u-srcu-sumadije/


Jedna porodica, pola škole – Nedovići čekaju i osmo dete u sklepanoj kući u srcu ŠumadijeŠkola „Vuk Karadžićˮ u selu Pretoke u opštini Knić verovatno ne bi više ni postojala da nije porodice Nedović. Oni imaju čak sedmoro dece od čega troje mlađih ide u tu školu koja ukupno broji šestoro đaka. Na makro planu takve porodice su važne kao svetionici u vreme kad nas je zbog bele kuge iz dana u dan sve manje, a na mikro nivou su često od velikog značaja za opstanak lokalnih zajednica u situaciji kad nam škole i sela izumiru širom zemlje.

Žive u tri prostorije u sklepanoj kućici. Neumorni Saša je dograđivao deo po deo, kad god je mogao. Pored se nalazi i stara kuća u kojoj žive deda Vitomir i baba Marina. Zajedno brinu o dvorištu za koje se vidi da je zaista sređeno cakum-pakum.

Volimo i to malo što imamo da bude zategnuto. Imamo i baštu u kojoj sadimo sve redom samo da bi što manje morali da kupujemo. Držimo par koza i kokoške. Zemlju trenutno dajemo u zakup, ali rado bismo i obrađivali nešto kad bismo imali mehanizaciju. Problem je trenutno najviše oko kuće pošto prilično skučeno živimo. Eto i tu sobu gde mi spavaju manja deca prošle godine sâm dogradio. Još dok sâm radio započeo sam i dogradnju još dve sobe, ali to za sada stoji – kaže Saša.

https://www.srbizasrbe.org/jedna-porodica-pola-skole-nedovici-cekaju-i-osmo-dete-u-sklepanoj-kuci-u-srcu-sumadije/

Ovaj vredni domaćin radi sezonski kada može, ali uskoro će morati na operaciju katarakte. Život im koliko-toliko olakšavaju socijalna pomoć i dečiji dodatak. Trenutno bi im verovatno najviše značilo kupatilo.

Sada idemo u poljski toalet iza štale. Započeli smo kupatilo i u kući, ali nije završeno – prenela je majka Silvija.

Deca dane provode u igri, druženju i učenju. Kad budu malo stariji, sigurno će puno pomoći roditeljima. Milica ima i niz medalja u karateu.

Moram vam priznati da sam bio skeptičan u vezi humanitarne pomoći. Nisam verovao u takve stvari, pa sam onda video vas na fejsbuku. Samo sam se vama i javio, ali kako je već bilo prošlo dve godine krenuo sam da gubim nadu i vi ste baš tada pozvali. Oduševio sam se što ste se javili i hvala što ste došli da posetite moju decu – rekao je Saša na kraju razgovora.
POMOĆ

KnićKragujevacSrbi za Srbe

ЋИРИЛИЦА