loading

Na festivalu u Minhenu rad učenika iz Nikšića

https://www.mladiniksica.me/na-festivalu-u-minhenu-rad-ucenika-iz-niksica/

https://www.mladiniksica.me/na-festivalu-u-minhenu-rad-ucenika-iz-niksica/


Festival „Prix jeunesse international“ se organizuje svake druge godine i ima za cilj da prepozna i nagradi najbolje televizijske programe za djecu i mlade i ponudi platformu za raspravu. U okviru Festivala, koji je jedan od najpoznatijih dječijih TV festivala, realizovan je i likovni konkurs.

Vasilije Vukmirović, učenik osmog razreda Osnovne škole „Luka Simonović“ iz Nikšića, jedan je od 12 finalista petog Međunarodnog umjetničkog likovnog konkursa „Prix jeunesse international“ koji se realizuje u okviru Festivala koji organizuje istoimena njemačka fondacija.
Ovogodišnja tema konkursa bila je “Doživjeti moć zvuka i muzike na filmu i TV-u. Kakav uticaj imaju na vas?”, a pristiglo je preko 130 radova djece iz Italije, Crne Gore, Meksika, Njemačke i Filipina, uzrasta od šest do 18 godina, podijeljenih u tri kategorije, do 8 godina, od 9 do 13 godina i 14-18 godina.
„Vasilije je odličan učenik i pokazuje veliku nadarenost za likovno izražavanje. Sa Vasilijem se takođe dodatno radi na sekciji i likovnoj radionici u školi, a pohađa i privatne časove slikanja i crtanja“, kazala je njegova nastavnica likovnog vaspitanja, Buda Dubretić.
Međunarodni žiri je odabrao 12 najboljih radova, među kojima je i Vasilijev, koji će biti odštampani u vidu brošure.
„U finalu su izabrana 33 rada. Odluka je bila teška, jer je toliko posvećenosti vidljivo na svim slikama. Pored kreativnosti i tehnike, žiri je takođe razmatrao pojedinačne priče mladih umjetnika.
Međunarodni žiri odabrao je po tri izražajne i umjetničke slike iz svake kategorije“, navodi se u saopštenju pomenute Fondacije.
Kako stoji u pismu upućenom mladom likovnjaku iz Nikšića, njegov rad je izvanredan, ideja veoma kreativna, a izraz snažan.
„Zato je vaše umjetničko djelo izabrano kao jedna od 12 slika koja najbolje govori o temi. Vaš rad će biti predstavljen međunarodnim TV producentima na našem Prix jeunesse festivalu 2022. godine u Minhenu. Zbog korona krize morali smo odložiti izložbu do 2022. godine, a Festival će biti samo virtuelni“, navodi se u pismu organizatora.
Glavni pobjednici konkursa, iz svake kategorije po jedan su, osmogodišnja Maria Feliciti Tejada iz Filipina, dvanaestogodišnji Samuel Alejandro Trejo Guerra iz Meksika i tri godine starija Nikolina Ljiljanić iz Crne Gore.
Pobjednici u kategoriji do osam godina su učesnici iz Crne Gore, sedmogodišnjaci Branko Pribilović, Mila Božović, Lazar Đorojević i Danica Jovanović.
U kategoriji od 9 do 13 godina, pored Vasilija, pobjednici su, Alessandro Gabriele iz Italije i Paula Robert iz Meksika, dok su u najstarijoj kategoriji najbolje radove imali Aleksandra Šćepanović iz Crne Gore i Melba Fabiola Ranirez Valdes iz Meksika.
Festival „Prix jeunesse international“ se organizuje svake druge godine i ima za cilj da prepozna i nagradi najbolje televizijske programe za djecu i mlade i ponudi platformu za raspravu.
Tema festivala za 2020. godinu je „Slušajte Kids TV: Moć zvuka“.
U okviru Festivala, koji je jedan od najpoznatijih dječijih TV festivala, realizovan je pomenuti likovni konkurs.

POMOĆ

Crna GoraMinhenMLADI NIKŠIĆANikšić

ЋИРИЛИЦА