loading

m!M organizovala humanitarnu akciju za pomoć ugroženim domaćinstvima


NVO Mladiinfo Montenegro (m!M) u saradnji sa marketom Franca, povodom Dana borbe protiv siromaštva 17. oktobra 2020. godine organizovala je sabirnu akciju prikupljanja pomoći za porodicu Mihajlović iz Berana, porodicu Sarić iz Nikšića i porodicu Spasić iz Podgorice.
Donacije su porodicama uručene 18. oktobra.
U marketu Franca u Podgorici, Beranama i Nikšiću od 8h do 21h bila su postavljena kolica u kojima su prikupljani prehrambeni proizvodi i sredstva za ličnu higijenu. Građani su od srca darivali proizvode za koje su smatrali da su korisni i od značaja, nezavisno od novčane vrijednosti proizvoda. Prikupljena je velika količina hrane, najviše ulja, brašna, šećera, ali i makarona, pašteta, salama, viršli, mlijeka, jogurta, voća i povrća, mesa, sira. Ono čemu su se djeca najviše obradovala su kese sa slatkišima i slanišima. Osim namirnica naši sugrađani donirali su i šampone, kaladont, sapune, sredstva za čišćenje, deterdžent za pranje veša, toalet papir, zaštitne maske, ali i knjige.
“Jedva smo čekali da odnesemo sve porodici. Kad smo stigli, djeca su izašla da vide šta je stiglo. Vjerovatno nijesu očekivali toliku količinu sredstava. Iskreno, nijesmo ni mi. Trčala su da bi odmah unijela sve u kuću, a slatkiši su ih najviše obradovali. Na licu majke moglo se vidjeti olakšanje. U narednom periodu neće morati da brine čime da nahrani djecu”, podijelili su svoje iskustvo volonteri koji su bili dio ove sabirne akcije.
Siromaštvo djece u Crnoj Gori je posljedica nezaposlenosti roditelja i može se riješiti samo stvaranjem povoljnih uslova za zapošljavanje i preduzetništvo. Najviše su pogođena najmlađa djeca jer siromaštvo utiče na razvoj njihovog tijela i uma. Siromašni nisu takvi zbog svog ličnog izbora, nego zbog okolnosti koje su ih u to natjerale. Život dostojan čovjeka, uslovi rada, prilike za različite vrste profesionalnih treninga i dostupnost socijalne zaštite pitanja su koja više nego ikada utiču na svakodnevnicu ljudi koji žive u siromaštvu širom svijeta.
“Hvala znatnom broju građana koji je svojim dobrim i ljudskim gestom dao doprinos svojom donacijom i učestvovao u akciji organizacije, ali i našim volonterima koji su ispratili samu akciju. Uvijek ćemo nastojati da radimo na humanosti i koliko-toliko izmamimo osmijeh na nečijem licu. Takođe se zahvaljujemo i lancu marketa Franca jer su se jedini odazvali na naš poziv i dozvolili nam da u njihovim marketima radimo sabirnu akciju”, kazali su iz Mladiinfo Montenegro.

POMOĆ

Crna GoraMLADI NIKŠIĆA

ЋИРИЛИЦА