loading

Međunarodni dan starijih osoba biće obeležen i u Zaječaru

https://www.timocka.rs/vesti/medjunarodni-dan-starijih-osoba-bice-obelezen-i-u-zajecaru/

https://www.timocka.rs/vesti/medjunarodni-dan-starijih-osoba-bice-obelezen-i-u-zajecaru/


Povodom obeležavanja Međunarodnog dana starijih osoba, koji se po kalendaru obeležava 1. oktobra, ove godine pod sloganom „Da li je pandemija promenila pogled na starost i starenje?” Odsek za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje „Timok” iz Zaječara će u petak, 9. oktobra deliti promotivni materijal.

Međunarodni dan starih osoba se u svetu i kod nas obeležava 1. oktobra, u skladu sa Rezolucijom koju je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 14. decembra 1990. godine sa ciljem da se naglasi važnost prilagođavanja životnog okruženja potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba. Ove, 2020. godine, obeležava se 75. rođendan Ujedinjenih nacija i 30. rođendan Međunarodnog dana starijih osoba.

Takođe, 2020. godinu je obeležila pandemija virusa COVID-19. Uzimajući u obzir da je rizik za obolevanje veći među osobama starije životne dobi, javno-zdravstvene politike i programi su obuhvatili promotivne aktivnosti sa ciljem podizanja svesti o njihovim posebnim potrebama. Prema procentu osoba starijih od 65 godina, Srbija je na 13. mestu u Evropi, dok je svaka četvrta osoba starija od 60.

Tokom trajanja manifestacije građanima Zaječara biće podeljene agitke, brošure, flajeri, a zaposleni iz Odseka za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje „Timok” Zaječar pored podele promotivnog materijala odgovaraće i na pitanja prolaznika.

Manifestacija će trajati od 10:00 do 11:00 časova na Trgu oslobođenja u Zaječaru.

POMOĆ

Međunarodni dan starijih osobaTimočkaZaječar

ЋИРИЛИЦА