loading

Marihuana najveća pretnja za adolescente – (VIDEO)

http://www.glaszapadnesrbije.rs/885000/Marihuana-najveca-pretna-za-adolescente/

http://www.glaszapadnesrbije.rs/885000/Marihuana-najveca-pretna-za-adolescente/


Istraživanja pokazuju da na području Moravičkog okruga sve više mladih u adolescentskom dobu koristi psihoaktivne supstance. Adolescenti najviše posežu za marihuanom kao uvodnom drogom. Medicinski stručnjaci tvrde da nijedna droga nije bezopasna, naprotiv, ostavlja teške posledice po mentalno i fizičko zdravlje.

KURIR TV - Marihuana najveća pretnja za adolescente

„Droga osvaja mlade, donja granica sve više se spušta, a najugroženija grupa su adolescenti.Najviše koriste marihuanu u obliku cigarete, spid i ekstazi.Mladi posežu za marfihuanom kako bi se opustili, a nisu ni svesni ozbiljnih psihičkih posledica koje ostavlja”, smatra psiholog Jasmina Kandić Šipetić.

 

Dr jelena Kandić Šipetić, specijalista medicinske psihologije

„Deca kreću sa eksperimentisanjem u adolescentskom periodu, kada iz radoznalosti posežu sa marihuanom.To je doba kada izražavaju bunt,nemaj nikakav stragh, a zapravo po svojim svojstvima, marihuana je jako opasno droga”, kaže dr Jasmina Kandić Šipetić.

„Za drogama posežu najčešće oni mladi sa nižim stepenom samopuzdavbnja ili sa porodičnim problemima.Savetodavni razgovori mogu biti od pomoši samo u počletnom stadijumu zavisnosti, kada je adolescentima neophodno postaviti granicu i kontrolu”, objašnjava dr Kandić Šipetić.

U cilju prevencije, čačnske srednje škole u saradnji sa lekarima organizuju sastanke i radionice sa učenicima i rgoditeljima.U čačnskoj Gimnaziji funkcioniše i Klub mladih istzraživača, koji se bavi pronlemima mladih.

 

prilog emitovan u emisji „Puls Srbije”, TV Kurir:

POMOĆ

ČačakGlas zapadne SrbijeKurirMarihuana najveća pretnja za adolescente

ЋИРИЛИЦА