loading

Kreativno edukativne radionice za najmlađe u Topoli

http://www.glaszapadnesrbije.rs/312589/kreativno-edukativne-radionice-za-najmladje-u-topoli/

http://www.glaszapadnesrbije.rs/312589/kreativno-edukativne-radionice-za-najmladje-u-topoli/


Kreativno edukativne radionice u Topoli, foto: TopPres

Vlada Izljamović iz Topole već deset godina osmišlja i organizuje kreativno edukativne radionice za predškolce i učenike trećeg i četvrtog razreda sa teritorije opštine Topola. Prema njegovim rečima, iz godine u godinu, interesovanje je sve veće pa se ovakve radionice organizuju po tri puta godišnje.

„Obično imamo prolećne, jesenje i novogodišnje radionice, u kojima učestvuje oko 150 mališana. Ovih dana organizovali smo radionice koje su posvećene životnoj sredini i reciklaži kroz različite segmente. Deca su veoma radoznala, prisutna je pozitivna energija, imaju dosta pitanja o vodi, zemljištu, zagađenju, pričamo o različitim primerima iz svakodnevnog života. Učimo ih kako se čuva sredina u kojoj živimo, šta je dobro a šta loše. Direktorka biblioteke u Topoli nam je izašla u susret pa koristimo jednu prostoriju u biblioteci gde se okupimo i družimo“, rekao je za TopPres Vlada Izljamović, inženjer zaštite životne i radne sredine, idejni tvorac i organizator radionica u Topoli i naglasio da sva deca koja posećuju ove radionice imaju od biblioteke poklon besplatno članstvo u biblioteci „Radoje Domanović“ u Topoli.

 

Pozitivna energija i timski rad na radionicama, foto: TopPres

On objašnjava da su na radionicama deci dostupne plastične flaše, čaše, lepak, papir, kako bi kroz igru ovi mališani napravili nešto što mogu iskoristiti u svakodnevnom životu.

„Ideja nam je da nauče nešto novo kroz igru, da naprave sebi neku igračku, ili nešto korisno npr. držač za olovke, obeleživač za knjigu, tabure za sedenje, narukvicu od slamčica. Deci je to uvek zanimljivo, u njima probudi maštu i kreativnost. Sve što zajednički osmislimo i napravimo u njima budi svest da nije sve za bacanje već da se kroz igru može iskoristi. Smatram da im je zlata vredno jer u školi sve nauče ali taj kreativni momenat je sveden na minimum“, kaže Izljamović.Na kreativno edukativnim radionicama, Vlada često odradi eksperimente, kroz koje deci na praktičnom primeru objasni u čemu je razlika između domaćeg i industrijskog proizvoda. Zašto je najzdravija mamina i bakina kuhinja, kako na jednostavan način uz pomoć sode bikarbone mogu utvrditi da li u soku ima dovoljno voća ili ne.

 

Eksperimenti su uvek deci zanimljivi, foto: TopPres

„Ukoliko epidemiološka situacija bude dozvolila do kraja oktobra sa predškolcima planiramo da odradimo jesenje motive i upoznavanje sa bibliotekom. Pošto već imamo tradiciju održavanja, u budućnosti ja i moja saradnica Goca koja mi pomaže na radionicama želimo da se malo vratimo u neka ranija vremena, pa da deci pokažemo šta se pravi od gline, kako se tke, veze“, ističe Vlada.

 

Predmeti napravljeni od plastike i papira, foto: TopPres

Učiteljica Slađana Delić iz OŠ „Karađorđe“ naglašava da je ovakav vid rada sa decom veoma koristan.

„Četvrti razred ima predmet čuvari prirode, tako da su već upoznati sa ovom tematikom. Ipak, kroz ove radionice oni ispoljavaju kreativnost i stvaraju nešto novo“, kaže učiteljica Slađana.

POMOĆ

DecaGlas zapadne SrbijeRadioniceTopolaVlada Izljamović

ЋИРИЛИЦА