loading

„Kad mi je muž umro, samo sam se okrenula ka krevecuˮ – Jelena od svoje 22. godine sama brine o četvoro dece

https://www.srbizasrbe.org/kad-mi-je-muz-umro-samo-sam-se-okrenula-ka-krevecu-jelena-od-svoje-22-godine-sama-brine-o-cetvoro-dece/

https://www.srbizasrbe.org/kad-mi-je-muz-umro-samo-sam-se-okrenula-ka-krevecu-jelena-od-svoje-22-godine-sama-brine-o-cetvoro-dece/


Prolazi i treća godina od kada je suprug Jelene Marković preminuo od izliva krvi u mozak, samo par dana nakon rođenja najmlađe ćerke. Tada je ponela ogroman teret samostalne brige o četvoro dece. Ipak, iako ima samo 25 godina, svesna je da je njena životna misija da se bori za svoju decu. Žive u zabačenom selu Izbenica kod Varvarina.

Milica (6), Veljko (6), Nikolina (4) i Dunja (3) su četiri razloga zašto Jelena ne sme nikada da odustane. Ona zna kako je odrastati bez oca i zato je sada najviše boli što je ista sudbina zadesila i njenu decu:

Imala sam tešku priču, otac mi je preminuo od leukemije i živela sam zatim i u dobrim i u katastrofalnim kućama. Imala sam problema sa očuhom, pa sam sa 18 godina napokon sakupila hrabrost da to kažem. Zato sam se i rano udala. Kada mi je muž umro, nisam znala šta da mislim i osećam, samo sam se okrenula ka krevecu. Starija deca ga često traže, a i ja kao da imam neku nadu da će uveče da otvori vrata i uđe u kuću. Moje je sada samo da se borim za ovu decu!Priznaje nam i da dođe nekad trenutak da nemaju ni za veknu hleba. Socijalna pomoć, dečiji dodatak i porodična penzija iznose ukupno oko 30.000 dinara i to nije dovoljno za prehraniti decu, pokriti račune i uložiti u sređivanje kuće.

Bogu hvala, sada je mnogo lakše jer smo prošle godine dobili ovo domaćinstvo. Ima po nešto još da se sredi, ali smo prezadovoljni. Iskreno, ja uglavnom mogu 4-5.000 dinara mesečno da odvojim i to radim da bih sređivala kuću – kaže Jelena.

POMOĆ

IzbenicaSrbi za SrbeVarvarin

ЋИРИЛИЦА