loading

“Ja sam Nemanja. Ne mogu da hodam. Ovo je način”: Rodio se kao zdrav dečak, pa je sve pošlo po zlu


*Jedan je od 50.000 ljudi u svetu sa ovom dijagnozom * Već je prošao jedan tretman matičnim ćelijama u inostranstvu * U kolicima je od 2012. godine

Nemanja Milošević (19) boluje od Fridrajhove ataksije. Bolest je dijagnostifikovana jula meseca 2008. godine.
Nemanja se od rođenja razvijao kao i sva deca njegovog uzrasta – na vreme je propuzao, prohodao i progovorio. Rast i razvoj se sasvim normalno odvijao, da bi sa pet godina počeo nestabilno da hoda, a nestabilnost u hodu je kasnije bila sve progresivnija, stoji na sajtu Budi human.

Zbog napretka bolesti, od 2012. godine je u invalidskim kolicima. Rehabilitacija se odvijala u Atomskoj banji Gornja Trepča, a zbog kardiomiopatije u nekim drugim banjama nije moguća rehabilitacija.

Juna meseca 2018. godine, Nemanja je bio u Kijevu na tretmanu matičnim ćelijama, to je dovelo do boljeg zdravstvenog stanja. Klinika u Kijevu je preporučila da se odrade ukupno tri tretmana matičnim ćelijama.

U maju mesecu 2019. godine je bila planirana trakcija (fizikalna terapija) kao priprema da bi se kasnije, kada se steknu uslovi, obavila operacija kičme kako bi se ublažila krivina od 140 stepeni.

Ali nakon brojnih pregleda i analiza, lekari odlučuju da Nemanju ne operišu zbog trenutnog stanja srca i preporučuju još dva tretmana matičnim ćelijama, a kada srce bude u boljem stanju da se tada odradi trakcija, a nakon toga i operacija kičme. Inače, zbog deformiteta kičme i funkcija pluća je veoma oslabljena.

Omogućimo Nemanji sredstva za tretmane matičnim ćelijama, za rehabilitacije u banjskim uslovima, kao i za nabavku električnih invalidskih kolica.

POMOĆ

Atomska banja Gornja TrepčaFridrajhova ataksija

ЋИРИЛИЦА