loading

Iako je gluvonem Mihailo je najbolji užički krojač: Na njegove pantalone čekao je čitav grad – VIDEO

http://www.glaszapadnesrbije.rs/711655/Iako-je-gluvonem-Mihailo-je-najbolji-uzicki-krojac-Na-njegove-pantalone-cekao-je-citav-grad/

http://www.glaszapadnesrbije.rs/711655/Iako-je-gluvonem-Mihailo-je-najbolji-uzicki-krojac-Na-njegove-pantalone-cekao-je-citav-grad/


NACIONALNI DNEVNIKD - POLA VEKA KROJAČKOG ZANATA U TIŠINI

Već pola veka Mihailo Milivojević (67) sinonim je za velikog borca, jer ovaj Užičanin

 

gluvonem je od rođenja, ali i uprkos tome postao je najbolji krojač u Užicu. Iako je u penziji, na njegova vrata i danas stižu mušterije koje veruju samo njegovim makazama i spretnim rukama.

„Krojački zanat sam naučio od oca, on je to radio, a ja sam gledao i učio. U to vreme nije bilo televizije i bilo mi je dosadno, pa sam uvek od oca tražio da mi da neki zadatak, da nešto ušijem, porubim ili skratim i tako sam zarađivao za džeperac”, rekao je Mihailo na jeziku za gluvoneme.

I pored toga što svoje mušterije nikad nije čuo, sve ih je savršeno razumeo, a da dođu na red u njegovoj radnji i da im baš on skroji pantalone čekala je većina Užičana.

 

„Prvo sam šio jedne pantalone dnevno, pa onda dvoje, a kasnije kad sam ovladao zanatom znao sam u toku jednog dana da sašijem pet. Jedne su bile 20 maraka, tako da se moglo dobro i zaraditi. Od krojačkog zanata prvo sam napravio kuću, a onda sam položio vozački ispit i kupio automobil”, kaže ovaj spretni Užičanin.

Međutim, pored toga što je bio vešt sa iglom i makazama Mihailo je i pored hendikepa sa kojim je rođen bio dobar rukometaš i igrao folklor, a upravo putovanja na brojna takmičenja donela su mu i ženu njegovog života, sa kojom je stvorio dom i dobio dve ćerke.

 

„Izuzetno smo ponosne na njega, on je pravi heroj i primer kako čovek može da se izbori sa svim nevoljama i uspe u životu”, rekla je Mihailova ćerka Nataša.

Svojim ćerkama uvek je bio najbolji mogući uzor, međutim Mihailo bi mogao da bude uzor i mnogim drugima koji odustaju i na najmanjim preprekama.

POMOĆ

Glas zapadne SrbijeUžice

ЋИРИЛИЦА