loading

Dr Glišović: Remdesivir bi mogao pomoći u terapiji za koronu


Intervju sa DEJANOM GLIŠOVIĆEM, Medical Director – PRA Pharmaceutical Research Associates
U toku teške borbe sa pandemijom na mnogo nivoa, stručnjaci vode žestoku bitku za pronalaženje efikasnih lekova ili potvrdu efikasnosti već postojećih medikamenata, koji su namenjeni drugim bolestima, a mogu pomoci u borbi sa virusom COVID-19. Svakodnevno slušamo vesti o pronalaženju novih, efikasnijih testova, o ispitivanjima testova na antitela, uspešnosti terapije transfuzijom krvne plazme ljudi koji su virus preležali. Obolelima, svakako, nove informacije ulivaju nadu, koja u mnogim slučajevima i jeste na tankoj liniji između života i smrti, ali stručnjaci takođe upozoravaju na opasnost od obećanja bez pokrića. Činjenica je da vremena za redovne, uobičajene procedure i protokole nema, ali je najvažnije odobriti test ili lek koji će pomoci, a ne naškoditi pacijentu.

U petak su najvažniji američki mediji objavlili priču o kliničkim istraživanjima na University of Chicago Medicine na postojećem leku Remdesivir, koji efikasno pomaže u snižavanju temperature i simptoma bolesti na respiratornim organima. Svi pacijenti zaraženi coronavirusom na kojima je lek testiran iz bolnice su izašli za manje od nedelju dana. Ceo svet očekuje vesti o efikasnosti ovog leka, pozitivni rezultati omogućiće brzo odobravanje od FDA (Food and Drug Administration) i drugih regulatornih tela. Ukoliko se efikasnost potvrdi, Remdesivir bi mogao biti prvi odobreni lek protiv coronavirusa.
University of Chicago je regrutovao 125 pacijenata sa Covid-19, od kojih je 113 imalo ozbiljne simptome. Svi su tretirani dnevnom infuzijom. Većina pacijenata je već oporavljena izašla iz bolnice. No, samo ovo ispitivanje nije dovoljno kao potvrda konačne efikasnosti, testiranja se rade i u drugim institucijama, jer početni rezultati nisu dovoljni sve dok se kompletno istraživanje ne završi, niti se na osnovu delimičnih smeju izvlačiti konačni zaključci. Čekaju se rezultati testiranja na 400 pacijenata. Ipak, za neke pacijente sa teškim simpotima Remdevisir je bio čudo. Svet očekuje da dobije potvrdu da li zaista i jeste.
Baš o ovom istraživanju sam u sredu razgovarala sa doktorom Dejanom Glišovićem (Medical Director – PRA), koji već 10 godina radi u jednoj od vodećih svetskih kompanija za klinička ispitivanja novih lekova “Pharmaceutical Research Associates”, čiji je posao sada takođe „Prva linija fronta, a uključen je u kliničko testiranje pomenutog leka.
„Trenutno sam uključen u novu studiju koja je odobrena od strane Američke agencije za lekove (FDA), sa ciljem da se ubrzano ispita jedan antivirusni lek koji je u dosadašnjim studijama in vitro pokazao zavidnu efikasnost protiv virusa SARS-CoV2 (virusa odgovornnog za pandemiju COVID-19). Teško je precizno reći kada ćemo imati dokazano efikasan lek za COVID-19 ali se u svakom slučaju na tome već ubrzano radi. Međutim, i slučaju ubrzanog postupka, koji FDA omogućava za odobravanje postojećeg leka u novoj indikaciji, taj proces obično traje najmanje šest meseci.
U međuvremenu, lek je, zbog urgentne situacije sa epidemijom, već odobren za pacijente koji žele da ga prime, pod uslovom da ispunjavaju kriterijume za učešće u kliničkoj studiji i dobrovoljno žele da prime lek koji je još uvek u eksperimentalnoj fazi.
Moram da napomenem i da antivirusni lekovi nisu jedina opcija u tretmanu ove bolesti. U lečenju komplikacija od kojih strada većina umrlih, a to su teški oblici pneumonije i respiratornog disstres sindroma, veliku ulogu imaju imunosupresivni lekovi, od kojih su mnogi već poznati i dostupni. Naime, većinu tih pacijenata ne ubije sam virus, nego preterana reakcija imunog sistema, zbog koja dovodi do teških oštećenja tkiva pluća i drugih vitalnih organa. Postoji niz već poznatih lekova koji se takođe ispituju u ovoj indikaciji.“
Da li je taj antivirusni lek koji ispitujete već u upotrebi i odobren od FDA za tretiranje drugih bolesti ili se radi o potpuno novom otkriću?
„Lek je već poznat pod generičkim nazivom Remdesivir. Razvijan je za terapiju obolelih od infekcije Ebola virusom, ali je u inicijalnim studijama pokazao efikasnost protiv Corona virusa. On još uvek nije odobren za komercijalnu upotrebu ni u jednoj indikaciji, ali je trenutno najperspektivniji od svih do sada poznatih antivirusnih lekova koji deluju protiv Corona virusa. Zato ga je po hitnom i ubrzanom postupku FDA odobrila za primenu kod teških oblika COVID-19 u velikom broju bolnica koje su uključene u Studiju.“

Kako gledate na upotrebu već postojećih lekova i njihovu efikasnost i da li verujete da će uskoro biti dostupna adekvatna terapija?
„Takozvani “repurposed drugs”, odnosno lekovi koji se već koriste u drugim indikacijama, su jedan od najbržih načina da se dođe do eventualno efikasne terapije COVID-19, jer su ti lekovi već prošli potrebne pretkliničke (posebno toksikološke), kao i neke kliničke studije za ispitivanje bezbednosti u smislu potencijalnih neželjenih efekata. Inače, da bi sasvim novi lek došao do te faze, potrebne su godine ispitivanja. U proseku, razvoj nekog novog leka traje 5-10 godina dok on ne bude dovoljno ispitan i spreman za komercijalnu upotrebu. Naravno, nema garancije da će neki od postojećih lekova biti efikasan i protiv ovog virusa ali je sigurno vredno pokušaja. Jedan od takvih lekova je i hydroxychloroquine, koji se koristio u lečenju malarije, ali je ovih dana došao u žižu javnosti kao potencijalo efikasan u terapiji COVID-19. Međutim, u ovom momentu još nisu izvršene validne studije koje bi dokazale njegovu efikasnost tako da je preuranjeno iznositi u javnost neproverene rezultate.“POMOĆ

ČikagoCovid19Dejan GlišovićDijasporaKorona

ЋИРИЛИЦА