loading

Dolović: Na terenu su sve ekipe, niko nije životno ugrožen – lucani.info

http://lucani.info/dolovic-na-terenu-su-sve-ekipe-niko-nije-zivotno-ugrozen/

http://lucani.info/dolovic-na-terenu-su-sve-ekipe-niko-nije-zivotno-ugrozen/


Poplavljeno je preko sedamdeset domaćinstava u Guči, a zbog velike količine vode ne možemo da priđemo tim kućama.

Na svu sreću ljudi su bili u pripravnosti, zbog najavljenih padavina, niko nije životno ugrožen. Sistem odbrane u donjem toku Bjelice dobro funkcioniše i za sada nema opasnosti od izlivanja u Đeraću i Dljinu“, izjavio je za RINU predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović.

Tek renovirana srednja škola, sportski centar, zgrada Elektrodistribucije u Guči su pod vodom. Motel i Dom trubača je voda opkolila. Mostovi su pokriveni vodenim talasom. Skoro svi putni pravci na teritoriji opštine su prekinuti. Šteta je neprocenjiva. Na terenu se vodi borba za još 50 kuća duž toka reke Bjelice.

„Kritično je za sada duž toka Bjelice do Puhova, dok se popodne očekuje podizanje nivoa reke u donjem toku prema sedištu opštine. Za sada u Lučanima intenzivno rade sve pumpe, odbrambeni sistem funkcioniše i uspeva da vodu kanališe prema Moravi. Veći vodeni talas se očekuje oko 16 sati u donjem toku reke“, rekao je Dolović.

Vodena bujica oštetetila je puteve prvog i drugog reda, a nakon povlačenja vode znaće se u kakvom su stanju mostovi koji su takođe pretrpeli visok stepen oštećenja.


Click Here To Join Native Media

Dan nakon poplava se pokazalo da sistem odbrane, odnosno bedemi u Dljinu i Đeraću vrše funkciju za koju su napravlje

Uspeli su da zadrže Bjelicu u svom rečnom koritu i bukvalno nijedna kuća u tom delu i industrijskoj zoni nije poplavljena, rekao je predsednik Opštine Lučani Milivoje Dolović.

„Dan nakon poplava ekipe komunalnih preduzeća su na terenu, popravljaju putne pravce koji su još uvek u prekidima. Dosta je oštećenja na mostovima i propustima, a ekipe JKP kreću sa pranjem ulicama i sa dezinfekcijama pre svega javnih površina a zatim i kuća i objekata koji su bili poplavljeni”, kazao je Dolović.

Jutros su formirane i Komisiji za procenu štete na stambenim objektima, na privrednim subjektima i saobraćajnoj infrastrukturi.

Prema rečima predsednika opštine sigurno preko 30 km opštinskih puteva drugog reda je oštećeno, šest mostova je trenutno neprohodno, a posle prestanka padavina pokrenula su se i klizišta. Tačnije informacija biće narednih dana.

http://www.glaszapadnesrbije.rs/388328/lucani-dan-posle-formirana-komisija-za-procenu-stete,-bedem-na-bjelici-dljin-i-djerac/

POMOĆ

DolovićLučaniLučani infoPoplava

ЋИРИЛИЦА