loading

Dobro došli u skromni dom porodice Jojić kod Arilja

https://www.srbizasrbe.org/dobro-dosli-u-skromni-dom-porodice-jojic-kod-arilja/

https://www.srbizasrbe.org/dobro-dosli-u-skromni-dom-porodice-jojic-kod-arilja/


U domu porodice Jojić pet je domaćina – Danilo (4), David (10), Uroš (11), Miloš (14) i njihov otac Darko. Zajedno se staraju o majci, supruzi i stubu kuće Nataši koja se nalazi u devetom mesecu trudnoće. Ova čestita porodica živi u prelepom selu Radoševo, na putu između Arilja i Sirogojna.

Brda, šume, zelenilo, Mali i Veliki Rzav čine ovaj krajolik posebnim. Nije ni čudo što u takvoj seoskoj idili odrastaju ovako zdrava i bistra deca. Mladi domaćin Uroš nas je dočekao:

Dobro došli u Radoševo. Može li rakija?

Prinoseći ratluk i rakiju, nabrajao nam je šta imaju od životinja. Saznali smo tako da imaju dve krave, 15 ovaca, jednu krmaču i kokoške. Na pitanje kako se zovu krave i ovce, kroz osmeh je odgovorio:

Krave su Žuja i Vezulja, a ovce su ovce. Svaki dan ih ćeramo u livadu i čuvamo.Žive u kući staroj oko 50 godina. Imaju dve sobe i kuhinju. Međutim, fali im kupatilo. Nadaju se skoroj pomoći.

Rađen je projekat da se dozida kupatilo. Nadamo se da ćemo dobiti pomoć opštine bar oko grubih radova. Nažalost, korona je sve usporila. I krov nije baš najsjajniji, pa ga krpimo. Ja sam ranije radio u putevima, ali stvarno nisam imao nikakav račun pošto smo dosta daleko. Dešavalo mi se često da me gorivo više izađe nego što mi je bila plata od 20 i nešto hiljada dinara. Od tada nadničim kad ima negde, a imamo i minimalnu socijalnu pomoć i dečiji dodatak od države – priča domaćin Darko.

Od mehanizacije imaju samo motokultivator i kosačicu. Da im njega nije, teško bi funkcionisali. Sve sa motokultivatorom rade.

Imamo oko šest hektara, što šuma, što obradive površine. U bašti sadimo krompira, pasulja i svega pomalo da se prehranimo i da se ne ide stalno u prodavnicu. Deca mi vole sira, pa ima bar za njih. Nemamo za prodaju – dodaje Darko.
Click Here To Join Native Media

POMOĆ

AriljeJojićRadoševoSrbi za Srbe

ЋИРИЛИЦА