loading

Disova kuća kulturno dobro, a propada (VIDEO)

http://www.glaszapadnesrbije.rs/251603/disova-kuca-kulturno-dobro,-a-propada/

http://www.glaszapadnesrbije.rs/251603/disova-kuca-kulturno-dobro,-a-propada/


Rodna kuća slavnog srpskog pesnika Vladislava Petkovića Disa, u Zablaću kod Čačka, odlukom Vlade Republike Srbije dobila je status znamenitog kulturnog mesta. Ovaj objekat već je nagrizao zub vremena, i zbog nerešenih imovinskih odnosa godinama propada.

Kuća u kojoj je 10. marta 1880. godine u Zablaću rođen jedan od najvećih srpskih pesnika Vladislav Petković Dis, danas je prava ruina. Na samo desetak kilometara od centra Čačka zapuštena i na ivici rušenja. Meštani kažu mala kuća, a velika bruka i da bi trebalo da bude biblioteka ili čitaonica, ustanova koja je dostojna njegovog imena, a ne obična ruina.

Ipak, ne može se reći da je Čačak zaboravio Disa. Gradska bibilioteka koja nosi ime poznatog pesnika, duže od pola veka organizuje i pesničku manifestaciju “Disovo proleće”, dok osnovna škola u Zablaću nosi njegovo ime.

Ideja da se obnovi rodna kuća postoji već godinama, ali da bi se realizovala potrebno je rešiti imovinsko pravne odnose pošto objekat ima više naslednika i vlasnika. Dobijanjem statusa znamenitog kulturnog mesta otvorene su mogućnosti da se reši sudbina kuće.

„Ukoliko sami naslednici ne budu počeli da se ponašaju odgovorno prema ovom kulturnom dobru, postoje određene mere zaštite koje će oni morati da preduzmu, a ako to ne učine Ministarstvo kulture i informisanja RS može da odredi drugog staraoca poput grada Čačka ili neke ustanove kulture koji će imati obavezu da to kulturno dobro održava i dovede ga u stanje koje će biti dostupno javnosti”, rekla je zamenica gradonačelnika Čačka Milica Dačić.

Prva TV - Disova kuća pred potpunim urusavanjem

POMOĆ

ČačakGlas zapadne Srbijepesnik DISZablaće

ЋИРИЛИЦА