loading

Daj pedalu raku i u Čačku

http://www.glaszapadnesrbije.rs/726255/daj-pedalu-raku-i-u-cacku/

http://www.glaszapadnesrbije.rs/726255/daj-pedalu-raku-i-u-cacku/


Grad Čačak se i ove godine pridružio karavanu „Daj pedalu raku” i dao svoj doprinos u borbi protiv ove opake bolesti.

„I u ovim teškim vremenima u vreme epidemije kovidom naši zdravstveni radnici su se borili i ulagali sve moguće snage u borbi za što duži život naših sugrađanki koje su obolele od ove bolesti”, kazala je članica Gradskog veća dr Slavica Dragutinović.

 

Ona je istakla da u Srbiji preko 4. 500 žena svake godine oboli od karcinoma dojke, a oko 1. 600 svake godine izgubi bitku za život.

“Grad Čačak osim što svake godine podržava karavan ’Daj pedalu raku’ sa svojim institucijama aktivno učestvuje u priči o prevenciji i promociji zdravlja, kao što su Zavod za javno zdravlje, Dom zdravlja i bolnica, kao i Crveni krst, i svi oni koji mogu da pomognu da se izborimo sa ovom teškom bolešću”, kazala je dr Dragutinović.

Ona napominje da bez obzira na današnje teško vreme svaka žena mora da mesečno odradi samopregled dojki, a ako primete bilo kakvu promenu, odmah treba da se jave izabranom lekaru ili Centru za promociju zdravlja koji se nalazi u Domu zdravlja.

Šef odeljenja za promociju zdravlja u čačanskom ZZJZ dr Danijela Parezanović kaže da je ova manifestacija veoma važna u smislu prevencije karcinoma dojke i zbog toga ova ustanova od početka podržava karavan „Daj pedalu raku”.

 

„Želimo da pošaljemo poruku ženama da svaka žena starosne dobi od 50 do 69 godina jednom u dve godine treba da obavi mamografski pregled. Mi u našem gradu radimo skrining program, pozivamo žene te dobne grupe da se jave kod svog izabranog ginekologa kako bi uradile ovaj pregled”, kazala je dr Parezanović.

Ona je istakla da je mamografija bezbolna radiografska metoda sa minimalnom dozom zračenja, kao i da je svaki otkriveni karcinom u početnoj fazi izlečiv u 90 odsto slučajeva.

“U našem okrugu tokom prethodne godine karcinom je otkriven kod 130 žena od čega je 47 žena umrlo i sve one nisu se javile na vreme kod lekara, već u značajno odmakloj fazi”, istakla je dr Parezanović.

Rak dojke je teška bolest i njegovo lečenje je veoma kompleksno, zahtevno, naporno i skupo, zahteva angažovanje kako zdravstvenih radnika tako i porodice i prijatelja i čitavog društva uopšte. Na žalost ta se bitka vrlo često izgubi.

 

“U Čačku se u ovom trenutku leči više stotina žena od raka dojke, a statistika kaže da se jedna od devet žena razboli, i kod ove bolesti ne postoji maska ni karantin kako bi se sprečilo oboljevanje, jedino što preostaje jeste da se bolest otkrije na vreme, kada je u početnoj fazi. Ne smemo dozvoliti da nemar, nebriga, stid utiče na to da život kratko traje”, naglasila je načelnica onkološkog odeljenja u čačanskoj bolnici dr Dragana Bojović.

Karavan „Daj pedalu raku” podržao je i Sportski savez Srbije kroz masovno uključivanje žena u bavljenje fizičkim aktivnostima, jer one imaju najmanje vremena za sebe pod raznoraznim izgovorima.

 

“Saslušavši probleme žena zašto se ne bave fizičkom aktivnošću, grad Čačak u saradnju sa Sportskim savezom Srbije pokrenuo je projekat potpuno besplatnog vežbanja za žene u tri čačanske teretane i to Spotagora (ponedeljak u 21 sat), Angel & Devil (utorak u 20 sati) i teretana KK Borac (četvrtak u 20 sati), ” rekla je Ivana Vukajlović ispred Sportskog saveza grada Čačka.

Ona je napomenula da će sa ženama raditi profesionalni licencirani treneri.

POMOĆ

Čačakcrveni krstDom zdravlja ČačakGlas zapadne SrbijeSlovenija

ЋИРИЛИЦА