loading

(CAREP) organizovala je akciju čišćenja naselja Gračanice

https://www.mladiniksica.me/gracanica-ociscena-od-velike-kolicine-smeca/

https://www.mladiniksica.me/gracanica-ociscena-od-velike-kolicine-smeca/


Nevladina organizacija “Centar za afirmaciju RE populacije” (CAREP) organizovala je akciju čišćenja naselja Gračanice, u Nikšiću i tom prilikom su prikupili veće količine smeća.

“Akciju smo organizovali u susret 19. septembru, Međunarodnom danu kada se godinama organizuju akcije čišćenja obala. Smatramo da je jako bitno da stanovnici budu uključeni i odgovorni za ono što se dešava oko njihovih dvorišta i da vode računa o životnoj sredini, jer ako vodimo računa o životnoj sredini, vodićemo računa i o našem zdravlju“, kazao je izvršni. direktor CAREP-a Nardi Ahmetović.
U akciji je, pored volontera te nevladine organizacije, učestvovalo nekoliko volontera iz Podgorice, kao i mještani, koji su se, prema riječima Nardija, rado odazvali akciji.
“Smatramo da je jako bitno da stanovnici budu uključeni i odgovorni za ono što se dešava oko njihovog dvorišta i da vode računa o životnoj sredini, jer ako vodimo računa o životnoj sredini, vodićemo računa i o našem zdravlju”, kazao je on.
Međunarodna organizacija ‘Help’ je obezbijedila maske, rukavice i kese za otpad, dok je Opština izašla u susret da sakupljeno smeće preveze na deponiju.
“Moram pomenuti medijatorku u RE zajednici (HELP) Denisonu Beriša, koja je bila na ovoj akciji desna ruka. Mladi poput Denisone mogu dosta promjeniti, posebno ohrabriti mlade romkinje i egipćanke”, kaže on.
Ahmetović najavljuje i novu akciju mladih iz CAREP-a.
“Uključićemo se na dan čišćenja 19. septembar u Tivtu, preko organizacije NVO Naša akcija. Kad smo se prijavili na ovu akciju, koordinatorka pomenute organizacije je bila oduševljena na naš odaziv i kazala nam je da se po prvi put neko iz romskih organizacija učestvuje u njihovim akcijama. Tako da CAREP niz aktivnosti koje sprovodi na lokalnom nivou su jako značajne, poput volontiranja, učestovanja na raznim takmičenjima, dešavanjima. U našoj organizaciji se javljaju i mladi iz većinske populacije, što nam je veoma drago i što nam je i cilj da se mladi udruže i promjene neke stvari u svom gradu.. Da svima Nikšić bude jedan i da se i mladi iz RE osjećaju da pripadaju u ovom gradu. Nikšić jeste grad mladih i zato svi u glas! Zajedno možemo promjeniti budućnost!”, ističe Ahmetović.
Jedan od ciljeva projekta CAREP-a Mediji za nas-učim i kreiramo, koji je finansira Institut za medije Crne Gore uz sufinansiranje Ministarstva javne uprave i EU jeste da približi važnost životne sredine i da mediji utiču na afirmaciju mladih, da se oni uključe i budu odgovorni građani svoga grada.

POMOĆ

AKCIJA ČIŠĆENJAMLADI NIKŠIĆANARDY AHMETOVIĆNikšić

ЋИРИЛИЦА