loading

Čačanka moli državu da joj obezbedi povratak u Kinu: Došla na odmor, a zadržala se šest meseci, dok posao čeka

http://www.glaszapadnesrbije.rs/630790/Cacnka-moli-drzavu-da-joj-obezbedi-povratak-u-Kinu-Dosla-na-odmor-a-zadrzala-se-sest-meseci-dok-posao-ceka/

http://www.glaszapadnesrbije.rs/630790/Cacnka-moli-drzavu-da-joj-obezbedi-povratak-u-Kinu-Dosla-na-odmor-a-zadrzala-se-sest-meseci-dok-posao-ceka/


Kada je pre šest meseci Gordana Štavljanin (30) iz Kine stigla u rodni Čačak na odmor, nije ni slutila da se u predviđenom roku neće moći vratiti u zemlju u kojoj živi i radi kao profesor engleskog jezika već sedam godina. Korona virus zatvorio je granice, oko 200 ljudi koji tamo rade ostalo je u Srbiji, a na taj način život im se potpuno promenio, prenosi agencija RINA.„Mnogi od njih su odvojeni od svojih supružnika i dece. Mi imamo važeće radne dozvole, ali je Kina privremeno zabranila ulaz strancima u njihovu zemlju. Međutim, iz kineske ambasade u Beogradu dobijamo informaciju da je moguće ući na bezvizni rezim koji postoji između naših zemalja. Ali mi nemamo potvrdu toga u pisanoj formi.

Ono što nam je potrebno jeste zvanično obaveštenje iz ambasade da je građanima republike Srbije dozvoljen ulazak u Kinu na bezviznom rezimu. Takođe, potrebno nam je da nam neko iz ambasade kaže šta nakon tih 30 dana koliko traje bezvizni rezim“, priča Gordana za RINU.

U svoj rodni grad stigla je u januaru samo sa koferom zimske garderobe i poklonima. Sada kada je već kraj jula, svesna je da situacija izmiče kontroli.
POMOĆ

ČačakGlas zapadne Srbijepovratak u Kinu

ЋИРИЛИЦА