loading

APEL ZA POMOĆ OSNOVNOJ ŠKOLI U JOVCU


Poštovani, pišemo Vam u ime učenika i osoblja osmogodišnje OŠ „Đura Jakšić“ iz Jovca kod Ćuprije. Izgradnja naše škole završena je 1885. godine i, ujedno, ona predstavlja najstariju školsku zgradu u ćuprijskoj opštini i jednu od najstarijih u celom Pomoravlju. Meštani našeg sela tada su od svojih para i svojim radom sagradili ovu školu, koja je imala preko 400 polaznika, a u njoj su predavali ugledni profesori, školovani na Sorboni, u Gracu i u Lozani. Zbog svega toga, ona je proizvela mnoge ugledne ljude: lekare, advokate, inženjere, naučnike, sportiste.

Kako je vreme prolazilo, broj učenika se polako smanjivao. Jedan od razloga za to su migracije stanovništva u veće gradove i u inostranstvo zbog loših uslova za život na selu. Škola je polako propadala, a sredstava za njenu obnovu bilo je sve manje.

Danas ovu školu pohađa 76 učenika i u njoj radi oko 20 zaposlenih (učitelja, nastavnika i pomoćnog osoblja). Uslovi za boravak i rad su, blago rečeno, katastrofalni. Krovna konstrukcija je dotrajala i oštećena na više mesta, crepovi su popucali pa škola prokišnjava na više mesta, zbog čega su zaposleni prinuđeni da postavljaju raznorazne posude, kako bi sakupljali vodu. Vlaga stvara buđ i oštećuje već dovoljno dotrajali plafon, pa postoji mogućnost od urušavanja maltera sa plafona i povrede nekog od učenika i zaposlenih. Pored toga, buđ nepovoljno utiče na zdravlje dece, koja u školi borave gotovo po šest sati. Zidovi su oljušteni, sa njih spada malter i kreč. Podovi su poslednji put renovirani pre gotovo 60 godina, kao i stolarija, koja je potpuno propala, ne dihtuje i propušta hladnoću. U zimskim mesecima, temperatura u učionicama ne prelazi 15 stepeni, prvo zbog stolarije, a drugo zbog lošeg sistema grejanja, koje je takođe dotrajalo. Radijatori cure, ispadaju iz zidova i podapiru se drvenim panjevima. Nameštaj je dotrajao. Neophodna je zamena klupa i stolica. Što se ostalih učila tiče, njih gotovo i da nema. Karte za geografiju stare su više desetina godina. Rekviziti za fiziku, hemiju, geografiju i biologiju ne postoje, a da ne govorimo o interaktivnim tablama – naši učenici nikada nisu čuli za to.

Mokri čvorovi poslednji put su renovirani pre 20-ak godina uz pomoć donacija Ambasade Danske. Nema tople vode, a učenici su primorani da izađu iz školske zgrade, kako bi stigli do muškog vc-a.

Što se spoljašnjosti škole tiče, ni ona nije ništa bolja. Komadi fasade otpadaju i prete da povrede nekog od učenika ili zaposlenih.

Fiskulturna sala, kao i spoljni tereni za sport su takođe u katastrofalnom stanju. Sala prokišnjava, a mobilijar je star gotovo koliko i škola. Spoljni teren je ispucao, između pukotina niče trava i povećava opasnost od povrede učenika.

I pored toga, naši učenici su sjajni! Dobra, lepo vaspitana deca, koja ne odustaju od svojih ciljeva. Ove godine imamo učenicu, koja se plasirala na Republičko takmičenje iz hemije, a naši sportisti su, i pored loših uslova, prošle gotine osvojili prva mesta na turnirima škola u odbojci i fudbalu, a vežbali su na ovim terenima. Da imaju malo uslova, ko zna dokle bi stigli. Potencijal postoji. Selo ima ogroman dom kulture, sa halom od 400 kvadrata, koja bez ikakvih problema može postati sportska dvorana. Međutim, sredstava za završetak adaptacije nema.POMOĆ

ĆuprijaJovacŠkola

ЋИРИЛИЦА