loading

Akademija za mlade lidere sa invaliditetom (VIDEO)

https://peharup.com/rts-akademija-za-mlade-lidere-sa-invaliditetom/

https://peharup.com/rts-akademija-za-mlade-lidere-sa-invaliditetom/


U Vrdniku je završena prva Letnja škola Akademije za mlade lidere sa invaliditetom, čiji je cilj motivisanje i jačanje kapaciteta mladih osoba sa različitim vrstama invalidnosti iz cele Srbije, radi njihovog uključivanja u invalidski pokret Srbije. Četrnaest mladih polaznika akademije sa različitim vrstama invalidnosti iz cele Srbije, izabrani su da budu prvi polaznici Akademije. Među njima je Kristina Grbović iz Čačka.Mladi lideri trebalo bi da nastave rad starijih kolega na unapređenju uslova života osoba sa invaliditetom i da daju svoj doprinos da se zakonski reše njihovi problemi.

Milan Stošić predsednik NOOIS kaže da je pre svega potrebno obrazovanje i inkluzivno obrazovanje osoba sa invaliditetom, stvaranje uslova za uklanjanje arhitektonskih barijera, za adekvatna učila, za pedagoške i druge asistente.

„Iako postoji poseban Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji, to ide jako teško. Veliki broj mladih osoba sa invaliditetom, obrazivanih i visoko obrazovanih, vrlo teško dolazi do stalnog zaposlenja“, naglašava Stošić.

Iz nadležnog ministarstva najavljuju novi zakon koji bi trebalo trajno da reši ove probleme.
POMOĆ

ČačakUdruženja paraplegičara Čačak

ЋИРИЛИЦА